Wouter Vermeersch (Photonews)

Wouter Vermeersch (Photonews)

Uncategorized

VB- en N-VA-amendementen om partijdotaties te verminderen weggestemd

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij Vlaams Belang diende woensdag enkele amendementen in op de Kamerbegroting van 2022 om de dotaties aan politieke partijen te halveren. Het voorstel werd weggestemd in de Kamercommissie voor de Comptabiliteit. Ook amendementen van de N-VA om te besparen op de politiek werden weggestemd.

Kamerlid Wouter Vermeersch diende enkele amendementen in om het geld dat naar politieke partijen gaat met meer dan de helft te verminderen. De totale besparingsoperatie zou meer dan 16,6 miljoen euro moeten opleveren. Zo zou er 191.000 euro bespaard worden door een indexsprong op de fractietoelagen, 280.000 euro door een indexsprong op partijdotaties en 16.181.000 euro door een halvering van partijdotaties.

De amendementen werden weggestemd in de Kamercommissie voor de Comptabiliteit, waar ze werden ingediend. De meerderheidspartijen en PVDA stemden tegen. N-VA onthield zich op twee amendementen en stemde bij een amendement tegen.

N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt diende zelf ook enkele amendementen in om te besparen op de politiek, goed voor een besparing van 914.691 euro op de dotaties van partijen en 376.606 euro op de toelagen aan fracties. Ook die amendementen werden weggestemd.

Volgens Vermeersch gaat er te veel geld naar de partijpolitiek. “De politiek is veel te vet geworden terwijl de rest van de samenleving wel veel belastingen moet betalen, maar weinig terugkrijgt”, klinkt het. “Dat geldt trouwens niet alleen voor partijtoelages, maar voor nagenoeg de volledige overheid. Er blijft te veel bij de staat plakken en er wordt te weinig geïnvesteerd in onze mensen, bijvoorbeeld inzake sociale voorzieningen voor onze mensen. Denk zo maar aan de lange wachtlijsten voor de gehandicaptenzorg, sociale woningen of de lage en oneerlijke pensioenen.”

“Ik vind het dan ook van cruciaal belang dat de politiek hier zelf een voorbeeldfunctie inneemt”, zegt Vermeersch. “De politieke kasten kunnen gerust met minder. Sterker nog: er zijn te veel politici. Er zijn te veel parlementen en te veel parlementsleden. Helaas is paars-groen een omgekeerde mening toegedaan: zij willen net de fractie- en partijtoelagen spekken door een onnodige indexering door te voeren, laat staan dat ze overwegen ze te halveren. Onze mensen verdienen echter beter.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “VB- en N-VA-amendementen om partijdotaties te verminderen weggestemd”

  1. Ik geef Kamerlid Wouter Vermeersch overschot van gelijk heb 47 jaar gewerkt en ons pensioen is voor te lachen !
    Maar die graaiers zullen lik opstuk krijgen in 2024 proficiat Wouter!!!!!!

  2. Wat hadden jullie verwacht van deze regeling.zakken vulling op zijn ergst.maar bedden zijn er tekort.nee ,,,er zijn er 30% afgeschaft en naar den Afrika gestuurd met nog een zak geld erbij.zelf gezien met mijn eigen ogen.de politieke partijen zijn een bende zakken vullers

  3. Wie denk dat ze in de politiek gaan voor de werkmens is een naïeveling veel beloven ervoor en daarna vergeten de Vlaming zal wel bijpassen LULLEN EN ZAKKEN VULLEN BEDRIEGERS ALLEMAAL

  4. de partijdotaties van de vivaldidoten zijn al gehalveerd of in vieren gedeeld,bij de volgende verkiezingen zullen ze nog amper genoeg overhouden om hun pamfletten te betalen.NVA en VB kunnen dan zelf beslissen wat ze met de dotaties moeten doen maar ze moeten genoeg geld hebben om een goede geoliede machine te maken en te onderhouden.Groene en communisten moeten niet delen in die ruif,die moeten eruit

Plaats een reactie

Delen