N-VA stapt naar Grondwettelijk Hof tegen pandemiewet

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Photo News

Uncategorized

Vicepremier Van Peteghem (CD&V) over kernuitstap: “Nog geen enkele piste uitgesloten”

Anton Schelfaut

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt zich sterk dat er nog geen enkele piste is uitgesloten in het debat over de energiebevoorrading en de sluiting van de kerncentrales. Dat heeft hij zondag gezegd in De Zevende Dag. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez benadrukte dan weer dat de volledige kernuitstap in 2025 uitgesloten is. Volgens hem moet de regering zich voluit richten op de verlenging van de twee jongste centrales.

De regering-De Croo moet voor het jaareinde een beslissing nemen over de kernuitstap. Volgens de huidige wet moeten alle zeven kerncentrales in 2025 de deuren sluiten. Het regeerakkoord voorziet echter in een verlenging van de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 als de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd is.

In De Zevende Dag herhaalde MR-voorzitter Bouchez zijn pleidooi voor een levensduurverlenging van de twee jongste centrales. Hij meent dat het onmogelijk is om tijdig uit kernenergie te stappen. Daarbij verwijst de MR-voorzitter naar de moeilijkheden bij het vergunnen van de gascentrales. Zo weigerde Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) eerder al de vergunning voor de gascentrale van Vilvoorde. “Plan A is nu dood. Maar als we nu niets doen aan plan B (de levensduurverlenging, red.), dan ga je dat ook onmogelijk maken”, waarschuwt Bouchez.

Verschillende pistes

Vicepremier Van Peteghem wees op zijn beurt op het primordiaal belang van de kostprijs en de energiebevoorrading. In de piste van een volledige sluiting is die zekerheid er vandaag niet. Een andere piste is een wetsaanpassing, waarbij gekeken wordt naar andere gascentrales in Seraing en Manage. Tot slot is er ook nog piste B, die een verlenging van de kerncentrales inhoudt. “Er is nog geen enkele piste uitgesloten”, besluit Van Peteghem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Vicepremier Van Peteghem (CD&V) over kernuitstap: “Nog geen enkele piste uitgesloten””

  1. Nu, deze middag 19 december, mistig weer zonder veel wind, geeft Elia cipu ca. 8,5 GW (=miljoen kW) elektriciteitsproductie. Daarvan is sinds dagen 6 GW kernenergie. Water, wind en zon zijn verwaarloosbaar. De schommelingen worden opgevangen door aardgas, tussen de 1 en 1,7 GW. BESLUIT:
    1) Waar gaan we straks dagelijks voor 150 à 200 GWh (= miljard kWh) aardgas halen?
    2) Wie gaat de CO2 taksen daarop betalen?

  2. Het wordt voor CD&V weer een verhaal van enerzijds-anderzijds.
    Voor MR is plan A mislukt, waarbij Bouchez verwijst naar de tegenstand van de N-VA in de Vlaamse regering. Dus: de schuld ligt bij een ander.
    Was het verzet van Demir er niet geweest, dan was voor Vivaldi alles in kannen en kruiken, dus ook voor O-VLD en MR. Of hoe men probeert zichzelf uit de wind te zetten.

  3. We zullen eens zien als de groenen dreigen uit de regering te stappen, dan is het liedje van Vivaldi uitgezongen. Dat is niet erg natuurlijk voor de bevolking maar wel voor de pornocroo, die kan zijn eerste ministerschap vergeten maar wel wat meer tijd steken in het veroveren van zijn Eveline. misschien begint dan bij wat meer groene het licht te branden.

  4. die vivaldidioten zullen verder doen,rijden op drie wielen,dan op twee en dan in brand staan.De cvp wil de btw op zonnepanelen afschaffen,de sosjes de btw van 21%verlagen naar 6%,de groenen willen hoger leeflonen voor hun kiesvee,de vld wil de belastingen verlagen en de pvda wil de pensioenen verhogen.Als gepensionneerde zelfstandige vraag ik me af waar die euro-schijtezel staat.Had ik zo zaken gedaan dan zou ik nu voor de groenen kiezen,niet eigen volk eerst maar eigen portemonnee eerst.Helaas.

Plaats een reactie

Delen