Grondwettelijk Hof verwerpt beroep van N-VA tegen federale regeling artsenquota

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Photonews

Binnenland politiek

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V): “Om eerlijk te zijn: wij kunnen leren van de MR”

Anton Schelfaut

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt zich sterk dat zijn partij kan leren van de MR. “De partij mag meer loskomen van de regering”, zegt hij in een interview met De Zondag. “Dat zal helpen om het profiel scherp te stellen.”

In die optiek benadrukt Van Peteghem dat er een verschil moet zijn tussen partijcommunicatie en regeringscommunicatie. “Dat is geen verwijt aan de huidige voorzitter. Dat was al een belangrijke les in het rapport van de apostelen. Ik zeg niet dat partijen voortdurend moeten discussiëren, maar af en toe mag een voorzitter kritiek hebben. Het is bijvoorbeeld goed dat Joachim (Coens, red.), los van de regering, pleit voor een vaccinatieplicht”, illustreert hij. “Dat is de weg vooruit.”

Verder verwijst Van Peteghem naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de partijlijn “op een bijzonder scherpe manier” bewaakt. “Dat mag. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid, maar het maakt het debat niet eenvoudiger. Bouchez moet wel beseffen dat de MR niet de enige partij in de regering is. Hij moet ook rekening houden met de partners.”

Fiscale hervorming

Inzake fiscale hervorming krijgt Bouchez evenwel een veeg uit de pan. Hoewel binnen de regering werd afgesproken dat de hervorming in globaliteit een neutrale oefening zal zijn, liet de MR-voorzitter al noteren dat hij dan neen zal zeggen. “Bouchez was akkoord met het regeerakkoord, niet?”, windt Van Peteghem zich op. “Hij mag ook eens zeggen wat wél goed is. De regering heeft al lastenverlagingen gerealiseerd: de btw, de aftrek voor kinderopvang, de afschaffing van de bijzondere bijdrage aan de sociale zekerheid. Maar daar zwijgt hij over. (slaat op tafel) Hij doet alsof de regering niets realiseert. Dat vind ik fout. Hij mag zijn partijlijn duidelijk maken, maar hij moet wel eerlijk zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V): “Om eerlijk te zijn: wij kunnen leren van de MR””

  1. Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt zich sterk dat zijn partij kan leren van de MR (sic). Commentaar: Van een ezel kun je geen paard maken en dus maak je van een CD&V’er ook geen MR’er.

  2. Van peteghem heeft inderdaad nog veel te leren. De alom frauderende en sociale lasten onbetalende nietsnutten in de voetballerij bvb.
    Bouchez zei NEEN tegen het opkuisen van deze asocialen en Vanpeteghem zat nog rapper in/ onder zijn schelp dan de klok om 12h00 voor de 3de maal sloeg. Nu Bouchez heeft ook Latijns gestudeerd en kijkt op naar de machtige Ceasar: brrod en spelen en 3/4 van de mieten zwijgt.
    Van peteghem houd van: geef ze werk ik hou ze wa bezig.

  3. Van Peteghem [verwijst] naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de partijlijn “op een bijzonder scherpe manier’ bewaakt

    Inzake fiscale hervorming krijgt Bouchez evenwel een veeg uit de pan [Van Peteghem slaat er zelfs bij op tafel!]

    ‘Met bloempjes gooien terwijl de pot er nog aanhangt’ noemt men dat.
    Een verhaal van enerzijds-anderzijds en ‘ja-maar’, ‘neen-tenzij’.

  4. Goed te noteren in een periode waar het vertrouwen in de regering op een superlaag niveau staat dat er toch nog politiekers zijn die de moed hebben te bekennen. Daar kunnen velen binnen Vivaldi een voorbeeld aan nemen ook al komt dit van een tsjeef.

  5. CVP stond jaren voor “wij de macht, Vlaanderen de last”. Met Coens merk in vooral dat hij terug de macht wil en zich alweer geen snars aantrekt van zijn Vlaamse kiezers. Getuige zijn regeringsdeelname in de federale. Mahdi bak er op z’n zachtst gezegd niets van. Kris Peeters van de vorige regering gaat de geschiedenis in als DE judas van de federale. In het nieuwe statuut zou men trouwens kunnen besluiten om C te schrappen, Christelijke gedachten zitten daar niet meer in. D voor democratisch? Grapje niet. En v van verraad dat klopt als een bus.

Plaats een reactie

Delen