Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Vlaams Netwerk tegen Armoede kant zich tegen wetswijziging

Wijnand Meeus

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede kant zich tegen de recente wetswijziging in verband met de schorsing van het recht op aanvullende verzekeringen. De wetswijziging stelt dat mensen die geen lidgeld betalen hun recht twee jaar lang kunnen verliezen. “Het is een onrechtvaardige maatregel die voor zwarte sneeuw kan zorgen in kwetsbare gezinnen, met zware gezondheidsproblemen en schrijnende toestanden tot gevolg”, klinkt het bij algemeen coördinator Heidi Degerickx.

De wetswijziging, die al in 2019 door de vorige federale regering werd gestemd maar werd uitgesteld tot 1 januari 2022, zou mensen die sinds 2019 geen lidgeld hebben betaald voor de afgelopen 24 of 36 maanden twee jaar lang schorsen van het recht op aanvullende verzekering. Die personen zullen dan terugvallen op het strikte wettelijke minimum. Ze zullen niet meer van enkele aanvullende verzekeringen zoals hospitalisatie of tandzorg kunnen genieten.

“Mensen betalen hun lidgeld voor de mutualiteit niet uit onwil, maar gewoonweg door een gebrek aan geld”, zegt Degerickx. “Ze stellen zorg uit en behelpen zich zonder naar de dokter of de tandarts te gaan. Ondertussen gebruiken ze het weinige geld dat ze hebben voor onmiddellijke basisbehoeften, zoals eten, water, verwarming, wonen en schoolkosten voor de kinderen.”

Het Netwerk tegen Armoede roept de huidige regering dan ook op om de wetswijziging tegen te houden en de huidige regeling te behouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Vlaams Netwerk tegen Armoede kant zich tegen wetswijziging”

  1. België ,land met de hoogste belastingen ter wereld , en de meeste ” politici en ambtenaren ” per vierkante kilometer,
    Waar de ” subsidie carrousel “op volle toeren draait ….waar de armoede jaar na jaar toeneemt.
    De ganse politieke kaste moest zich schamen !

Plaats een reactie

Delen