Uncategorized

Vlaams parlementsleden verdienen vanaf 1 januari 5% minder

Redactie PAL

In oktober besliste het Vlaams Parlement om de lonen van de parlementsleden met 5% te verlagen vanaf de jaarwisseling. Daarmee wordt een resolutie uit 2019 uitgevoerd. Het was de PVDA die aandrong om ze na 2 jaar eindelijk om te zetten in de praktijk.

In december 2019 keurde het Vlaams Parlement unaniem een resolutie goed om de lonen te verlagen. Aanleiding daartoe waren een reeks besparingen die werden aangekondigd door de regering Jambon. Om duidelijk te maken dat ook de parlementsleden hun steentje wilden bijdragen aan de besparingen werd afgesproken dat ze in de toekomst 5% minder zouden verdienen. Het was daarbij de bedoeling dat de resolutie tegen de begrotingsaanpassing van mei 2020 concreet zou zijn uitgewerkt, maar dat werd uitgesteld. Om te vermijden dat uitstel in afstel zou veranderen, besliste de PVDA om aan te dringen op een spoedige omzetting van de resolutie. Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA, zei daarom dat hij de resolutie opnieuw zou indienen met een nieuwe deadline.

Toch vanaf 2022

Liesbeth Homans, parlementsvoorzitter (N-VA), maakte duidelijk dat het voorstel nog steeds op tafel lag en dus niet onder de mat was geveegd. Volgens haar was het opgenomen in overleg met de andere parlementen. Toch heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement in oktober afgesproken om de maatregel al in voege te laten treden voor het Vlaams halfrond. Daardoor zullen de parlementsleden vanaf januari dus 5% minder loon ontvangen.

Subsidieregister

Een andere maatregel die vanaf 1 januari ingaat is het subsidieregister van de Vlaamse Overheid. Dat register moet duidelijker in kaart brengen waar de 13 miljard euro subsidies van de Vlaamse Regering naartoe gaan. Er is de afgelopen jaren namelijk veel kritiek gekomen op het feit dat die subsidiestromen zo ondoorzichtig zijn. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat verschillende afdelingen binnen de regering niet weten dat ze aan dezelfde organisatie subsidies geven. Vanaf 1 januari zullen de verschillende departementen beginnen met het opladen van hun data in het register.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Vlaams parlementsleden verdienen vanaf 1 januari 5% minder”

  1. 5% is een peulschil, maar laat het VB een resolutie indienen om bijvoorbeeld alle subsidies met 5% terug te schroeven.
    Eens zien of die partij zoals PVDA op haar wenken zal worden bediend of tenminste de VB-resolutie zal worden aangenomen.

  2. En ondertussen kregen de subsidieverslaafden van jambon ipv minder weer meer subsidies…. 1001 linkse vzw s en activistsiche groepen. Geen steun bij de kiezer…. maar wel massa subsidie.

Plaats een reactie

Delen