Jeugdkamp

Binnenland politiek

Vlaamse Jeugdraad wil niet op Overlegcomité wachten voor duidelijkheid kerstvakantie

Wannes Neukermans

De Vlaamse Jeugdraad roept beleidsmakers op om deze week nog “de nodige rechtzettingen te doen” wat betreft de regels voor binnenactiviteiten en meerdaagse activiteiten met overnachting. “Zo niet dreigen meer en meer jeugdorganisaties de stekker uit hun aanbod te moeten trekken en vallen jeugdactiviteiten tijdens de kerstvakantie in het water”, meldt de organisatie in een persbericht.

De voorbije weken werd er op de verschillende Overlegcomités beslist om binnenactiviteiten in het jeugdwerk zo veel mogelijk te ontraden. Meerdaagse activiteiten met overnachting werden zelfs verboden. Heel wat jeugdorganisaties beslisten daarom onder meer geen buitenlandse kampen meer te organiseren. De Vlaamse Jeugdraad is dan ook niet tevreden dat een volgend Overlegcomité pas 22 december opnieuw op het programma staan, aangezien dan de vervroegde kerstvakantie al twee dagen bezig is. “Dat is veel te laat. Dat betekent niet alleen voor alle kinderen en jongeren een aderlating, het zal ook tot gevolg hebben dat de nu al overwerkte lokale besturen genoodzaakt zullen zijn om ook tijdens de kerstvakantieweken noodopvang te voorzien. En zo belanden we met z’n allen in een negatieve spiraal die vooral kinderen en jongeren treft”, klinkt het.

Binnenactiviteiten mogelijk mits veiligheidsmaatregelen

De jeugdorganisaties roepen daarom het beleid op om de kerstvakantie te redden voor zo veel mogelijk kinderen en jongeren. Dat kan volgens hen door binnenactiviteiten mogelijk te maken met veilige regels, zoals dat nu voor sportactiviteiten ook nog kan. Verder vragen ze om vanaf de kerstvakantie ook meerdaagse activiteiten met overnachting opnieuw mogelijk te maken.

“Het is nu of nooit. De bovenstaande minimale, maar voor de jeugdsector broodnodige bijsturingen aan de geldende maatregelen moeten zo snel mogelijk doorgevoerd worden. Vandaag nog, als het kan. Alleen zo geven we honderdduizenden kinderen, jongeren, hun vrijwilligers en jeugdorganisaties de kerstvakantie die ze verdienen”, besluit de Vlaamse Jeugdraad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen