Hilde Crevits. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10913600-045

Hilde Crevits. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10913600-045

Uncategorized

Vlaamse regering is het nog niet eens over het stikstofdossier

Ruben Notteboom

De regering slaagt er maar niet in om een akkoord te bereiken over het stikstofdossier. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zit in de bevoegde commissie en meldt de impasse in het Vlaams Parlement. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de situatie oplossen door in de kerstvakantie bilaterale gesprekken op poten te zetten.

Het stikstofprobleem in Vlaanderen blijft maar aanslepen. Vlaanderen stoot te veel uit wat de Vlaamse natuurgebieden bedreigt. Industrie en landbouw zijn grote uitstoters van stikstof, maar het is moeizaam om een aanpak te vinden ten goede van iedereen.

stikstofdossier blijft aanslepen

Enerzijds moet men rekening houden met de industrie, de economische drijfveer in vele sectoren van ons land. Daarnaast hebben landbouwers het moeilijk in Europa. Stikstofmaatregelen kunnen het hen nog moeilijker maken.

De overheid zoekt daarom naar een gebalanceerde oplossing die geen al te grote last is, maar de stikstofhoeveelheid wel laat dalen. Zo ligt de uitdoving van de zestig grootste vervuilers op tafel tegen 2030.

Compensatie voor veehouders

Ook veehouders zonder hoogtechnologische stallen die stikstof deels opvangen moeten tegen 2030 hun uitstoot met 60 procent doen dalen. Ze zouden daar wel voor gecompenseerd worden. Er is volgens Crevits nog een lange weg te gaan voor er een finaal akkoord op tafel komt. Voor kerstdag is niet meer realistisch. Het zal dus eerder voor volgend jaar worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Vlaamse regering is het nog niet eens over het stikstofdossier”

Plaats een reactie

Delen