Talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg. Afbeelding: Photonews

Talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg. Afbeelding: Photonews

Uncategorized

VN willen 6 miljoen dollar aan taliban betalen voor beveiliging

Niels Geerinck

De Verenigde Naties willen 6 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) op tafel leggen voor de beveiliging van VN-personeel en faciliteiten op Afghaanse bodem. De talibanstrijders van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen die bescherming voor hun rekening nemen.

Sinds het einde van afgelopen zomer, is de macht in Afghanistan in handen van de taliban. De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten trok zich in allerijl terug. Het land bevindt zich nog steeds in een periode van onrust en kampt daarnaast ook met een nakende crisis.

De internationale hulp werd stopgezet maar daar willen de Verenigde Naties nu verandering in brengen. Het budget moet de VN-faciliteiten en personeel beveiligen. “De Verenigde Naties hebben als werkgever de plicht de capaciteit van gaststaten te versterken en waar nodig aan te vullen in gebieden waarin VN-personeel in onveilige gebieden werkt”, aldus VN-woordvoerder Farhan Haq. In het land verblijven zo’n 3.500 mensen die actief zijn voor de VN.

Omstreden

De centrale vraagt blijft echter of de mogelijke betalingen dan niet indruisen tegen de internationale sancties die werden opgelegd door de VN en door de Verenigde Staten. Aan het hoofd van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken staat Sirajuddin Haqqani.

Volgens bepaalde bronnen zat Haqqani gedurende de Afghaanse oorlogen achter een berucht netwerk dat veel aanslagen pleegde. De man zou banden hebben gehad met Al Qaeda.

Momenteel staat er een beloning van 10 miljoen dollar te wachten, voor wie meer informatie heeft die tot zijn aanhouding kan leiden, zo kondigde de VS aan. De VN lieten weten dat de mogelijke uitgave momenteel wordt bekeken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “VN willen 6 miljoen dollar aan taliban betalen voor beveiliging”

  1. Grappig, tijdens de oorlog in Afghanistan zijn letterlijk honderden miljoenen betaald door de US aan Taliban krijgsheren om wegen ‘veilig’ te stellen.
    Eens voorbij die weg werd het geld uiteraard goed besteed aan EID’s en ander wapentuig.

  2. Ach, dus zo beetje zoals hier, mogelijke terroristen jarenlang onderhouden met belastinggeld zodat ze braaf blijven.
    Hebben die mannen niet genoeg gekregen van Joe Biden, een pallet vol dollars die bestemd waren voor de president en 82,2 miljard dollars aan modern wapentuig. De EU wil hen ook al een miljard euro´s geven en nu de VN. Het leven als terrorist is zo slecht nog niet.

  3. ZE zouden beter al hun personeel terugtrekken . Wie betaalt er nu geld aan een vijand , waarmee die wapens kan kopen , om tijdelijk wat rust te hebben ? En gewoon duidelijk zijn : ons personeel aangevallen , wij zware bombardementen uitvoeren . Dit is de enige taal die dit soort extremisten begrijpen .

Plaats een reactie

Delen