EU-commissaris: "500 miljard euro nodig voor kerncentrales"

De kerncentrale van Doel. Photo News

Uncategorized

VRT-CEO Frederik Delaplace pleit voor diversere schermgezichten: “Het zijn bijna allemaal witte mannen van 45-plus”

Anton Schelfaut

VRT-CEO Frederik Delaplace stelt in een interview met Het Laatste Nieuws het gebrek aan diversiteit bij de schermgezichten van de openbare omroep aan de kaak. “Het zijn bijna allemaal witte mannen van 45-plus”, hekelt hij.

“Als je de schermgezichten van de VRT op een rijtje zet, zie je meteen wat ons probleem is”, steekt Delaplace van wal. “Het zijn bijna allemaal witte mannen van 45-plus. Op zich geweldige tv-makers en we willen ze absoluut houden, maar het totaalplaatje klopt niet.”

Delaplace benadrukt dat de openbare omroep ook aansluiting moet vinden bij jongeren en bij mensen met een migratieachtergrond. “Met Jeroen Meus, Tom Waes en Philippe Geubels alleen gaan we het niet redden, hoe geweldig die ook zijn”, klinkt het. “Daar hebben we ook Niels (Destadsbader, red.) voor nodig, en Gloria Monserez, en Kawtar Ehlalouch.”

Moeilijk evenwicht

Uit een groot publieksonderzoek blijkt dat veel groepen – waaronder de kiezers van Vlaams Belang – zich niet vertegenwoordigd voelen op de VRT. De kritiek luidt dat er te weinig opinies aan bod komen. “Er is ook kritiek als we Tom Van Grieken interviewen, of als we een portret maken van Bart De Wever”, nuanceert Delaplace. “Het is gewoon een moeilijk evenwicht. De VRT moet onpartijdig zijn, maar dat betekent niet dat de aandacht die wij aan politieke partijen besteden een perfecte weerspiegeling van de zetelverdeling in het parlement moet zijn. Dat vind ik namelijk wél partijdig. Alle meningen die relevant zijn evenwichtig aan bod laten komen, dat is het doel. We slagen daar niet altijd in, maar we werken eraan.”

Delaplace weet naar eigen zeggen niet aan welke partij hij zijn job te danken heeft. “Ik werk voor de Vlamingen, dat zijn onze aandeelhouders”, besluit hij. “En trouwens: de politieke druk op de CEO van de VRT, ik was daarvoor verwittigd, maar dat valt enorm mee. Natuurlijk krijg je al eens een telefoontje of een mail, maar niet eens veel meer dan toen ik nog voor Mediafin werkte.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

36 gedachten over “VRT-CEO Frederik Delaplace pleit voor diversere schermgezichten: “Het zijn bijna allemaal witte mannen van 45-plus””

  1. Zijn quote is ‘ik werk voor alle Vlamingen’ maar denk erbij – niet voor zij die op VB of NVA stemmen-
    Een grotere huichelaar kan men zich niet voorstellen en dat is CEO. Amai

  2. Ik had graag geweten van CEO (?) Delaplace hoe het volgende mogelijk is: Wanneer zeer velen en ikzelf op de vrt (zowel radio als tv ) het onderwerp en de geinterviewde kennen, wéten we al voor er 1 woord is uitgesproken wat de teneur en besluit gaan zijn. Hij noemt, héél bewust, maar een stukje van het ‘probleem’ : het probleem is zeker niet dat er overwegend witte mannen de dienst uitmaken, maar wel dat het uitsluitend witte linkse mannen zijn. Dat is niet hetzelfde he Place! Een zielig, gehandicapt gedrocht is de enige omschrijving die ik kan geven voor onze nationale omroep. Met excuses voor de gehandicapten onder ons.

  3. Deze “witte man van 45 plus” zit dus zelf niet “delaplace” op zijn “plaats”, volgens zijn eigen naar oikofobie neigende vermeende “logica”. Waarom is hij dan niet zo consequent om zichzelf te ontslaan ? Wat zou hij dan hebben tegen blanke 45 plussers, zou hij vinden dat die gediscrimineerd zouden moeten worden bij aanwerving ; “discriminatie op basis van huidskleur” en “op basis van leeftijd” ? Ik stel voor dat hij eens zijn hand op een wit blad papier zou leggen om de visu empirisch vast te stellen wat “wit” is en wat “blank” oogt ; als eerste stap om politiek-correcte vooroordelen in de woke afvalbak te kappen.

  4. Raciale afkomst, geslacht en leeftijd is voor de VRT blijkbaar belangrijker dan een evenwichtige diversiteit aan opinies die aansluit bij de politieke realiteit in Vlaanderen. Welke opinies relevant zijn volgens de VRT is al langer bekend : links, linkser, linkst.

  5. Solliciteren bij de VRT is dus overbodig geworden. Diploma’s, ervaring, motivatie, allemaal niet meer nodig. Als je een zwarte vrouw bent, liefst nog een moslima, lesbisch, transsexueel of genderneutraal, ben je automatisch de geschikte kandidaat! Nog minder mensen dan nu zullen dan nog naar de VRT kijken, maar ach, de belastingbetaler zorgt toch voor hun loon, ongeacht wat ze brengen….

  6. Gaat onze Woke-mijnheer Delaplace dan ook zelf opstappen en zijn functie overdragen aan een niet-“witte” vrouw die jonger is dan 45? Dat hij dan maar van job ruilt met de poetsvrouw, niet voor een weekje om te faken maar definitief.

  7. En als ze nog willen gaan “dekoloniseren” hoeven ze zelfs geen Nederlands laat staan Vlaams te kunnen, zoals in Gent en andere discriminerende achter(lijke)buurten in het klootjesvolk-land van friet en jochei.

  8. Misschien een programma beginnen zoals Farouk dat doet op VTM. Dan heb je sowieso meer gekleurde mensen op het scherm.
    De uitzendingen op schotelantenne zetten zou ook een goede stap zijn
    Als laatste tip : ga eens kijken hoeveel blanken er op de schermen in de Maghreb-landen komen. Daar hebben ze uw doelen al bereikt

  9. Als hij zich eens bezig hield met de hamvragen : is het de taak van de overheid om dit tv-programma te maken/uit te zenden ? Zijn radiozenders als StuBru en MNM een taak voor de overheid ? Etc.

  10. Mijnheer Witte Chef van de Vlaamse Rode Televisie,
    Bij de openbare omroep in Congo zijn het bijna allemaal zwarte mannen van plus of min 45. Ga daar even het gebrek aan diversiteit aan de kaak stellen.

  11. Subsidiekraan dicht naar de PoCo-propagandatoeter V (?).R.T. ; geen objectief-correcte info, maar PoCo-Propaganda “duiding”(sic), dan geen toelagen meer uit ONS belastinggeld ! Foert !

  12. Juist, maar de Linkse PoCo-Propaganda toeter blijft terwijl wel gefinancierd met toelagen uit ONS belastinggeld, waarvan het hoogste debiet uiteraard wordt opgehoest door de etnische meerderheid aan autochtonen, dat kan onmogelijk ontkend worden.

  13. Dat welhaast geen kat nog naar V(?)RT kijkt zal types als Delaplace worst wezen, zolang ze maar hun wedde blijven opstrijken.
    Het is hun eigen nest dat moet worden uitgemest. Hallo, Vlaamse regering!

  14. Om te vermijden dat men als blanke 45+er slachtoffer zou worden van “discriminatie op basis van leeftijd” kan men zich een decenniu of twee laten terug flitsen met professor Barabas’ tijdmachine. Om daarna, eens verjongd, geen last te krijgen van “discriminatie op basis van huidskleur’ vallen enkele zonnebank beurten aan te bevelen en een krullebol pruik. Een bontgekleurd pakket aan partijkaarten zou nuttig blijken wanneer tijdig de “juiste ” dient bovengehaald.te worden.

  15. Ten einde te vermijden dat men als blanke 45+er slachtoffer zou worden van “discriminatie op basis van leeftijd” kan men zich een decenniu of twee laten terug flitsen met professor Barabas’ tijdmachine. Om daarna, eens verjongd, geen last te krijgen van “discriminatie op basis van huidskleur’ vallen enkele zonnebank beurten aan te bevelen en een krullebol pruik. Een bontgekleurd pakket aan partijkaarten zou nuttig blijken wanneer tijdig de “juiste ” dient bovengehaald.te worden.

  16. Ik ben een BLANKE man van +45. En daar ben ik trots op, niet omdat ik daar een verdienste aan heb, maar omdat ik NIET uit een wasmachine kom, maar normaal geboren ben uit BLANKE ouders die heel hun leven heel hard gewerkt hebben. En dat laatste heb ik ook gedaan. Als ik daarmee ‘racistisch’ ben of een vernederende uitspraak doe, dan ligt dat aan de interpretatie. Dus aan meneertje Delaplace, die daar echt niet op zijn plaats zit wegens onvermogen om het belangrijke van het onbelangrijke te scheiden. Trouwens: wat dat werken betreft… en u, meneertje Vandeplaats?
    Bij dit allesj past slechts….diep misprijzen. En niet afstemmen op de Valse Rode Teevee.

Plaats een reactie

Delen