Uncategorized

“We moeten afstappen van kernenergie”, zegt top Engie

Redactie PAL

Jean-Pierre Clamadieu en Catherine MacGregor, beiden toppersonen binnen Engie, hebben een brief gericht aan eerste minister Alexander De Croo (Open-VLD). Dat brengt Le Soir. In die brief pleiten ze expliciet voor een sluiting van de kerncentrales.

Jean-Pierre Clamadieu (voorzitter van de Raad van Bestuur van Engie) en Catherine MacGregor (CEO) stellen in hun brief zeer duidelijk dat het onmogelijk is om de kerncentrales na 2025 nog open te houden. “We volgen met veel belangstelling het debat dat momenteel gevoerd wordt over de evolutie van het Belgisch energienetwerk, waarin Engie een essentiële rol speelt. Daarom kan het nuttig zijn om onze positie te verduidelijken.”, vangen ze in de brief aan. “Zoals we de afgelopen jaren consistent hebben herhaald, is een verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 slechts mogelijk voor een periode van 10 tot 20 jaar. Om een dergelijke verlenging te realiseren moet men rekenen op een voorbereidingsperiode van 5 jaar.” Tegelijkertijd halen ze ook uit naar bepaalde politici die zouden pleiten voor een kortere verlenging, waardoor de voorbereidingsperiode ook korter zou zijn. “Een dergelijke werkwijze heeft geen enkel precedent, en er bestaat tot op vandaag geen wetgevend kader om een dergelijke korte verlenging te realiseren.”

Bouchez blijft vastberaden

George-Louis Bouchez, voorzitter van de MR en groot voorstander van kernenergie, laat zich echter niet raken door de brief van Engie. Hij wijst vooral op het feit dat Engie geen zin heeft om de kerncentrales langer uit te baten. “Ze zeggen in hun brief niet dat het onmogelijk is om de centrales langer open te houden, maar vooral dat ze er geen zin in hebben en dat er geen wettelijk kader rond bestaat.” Daar moet de regering volgens Bouchez geen rekening mee houden. “Dat Engie ergens wel of geen zin in heeft is zeker geen element die meespeelt in het bepalen van het energiebeleid van dit land.” Hij sluit af met het herhalen van zijn standpunt. “Het openhouden van de kerncentrales is een noodzaak geworden. We kunnen geen kernuitstap realiseren zonder bevoorradingszekerheid. Het zou niet slim zijn om ons land aan een dergelijk risico bloot te stellen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over ““We moeten afstappen van kernenergie”, zegt top Engie”

  1. In deze heeft Bouchez tegenover Engie overschot van gelijk.
    Toch lijkt bevoorradingsonzekerheid m.i. niet het enige criterium, want er blijft nog de hoge CO2 uitstoot van het alternatief van gascentrales. Van de windmolenparken moet men mij helemaal niet spreken, te land noch ter zee.

  2. Er mag nog zoveel worden gepallaverd als men wil. Door het incompetent en laks energiebeleid van de voorbije jaren zal het licht uitgaan. Zoveel is zeker. Wat ook een zekerheid is, is dat grote bedrijven en investeerders de grens gaan oversteken. De toekomst………is een economisch kerkhof en kaarsen.

  3. Het gaat allemaal om geld en nog eens geld. Kerncentrales dicht in België en daarna zullen we duren elektriciteit van kerncentrales uit Frankrijk gaan aankopen. Wat een apenland !

  4. Top Engie is er alleen op uit zijn zakken te vullen, met het geld van de domme Belgen. Kan men de contracten voor gascentrales aan een andere maatschappij toevertrouwen? Is er concurrentie in de aanbieding? En waarom zijn onze kerncentrales ooit overgedragen aan Engie. Dit alles hebben we te danken aan kazakdraaier Verhofstadt, samen met de verkoop (sale and lease back) van overheidsgebouwen. Hoog tijd om hem de rekening te presenteren bij de volgende verkiezing.

  5. Die grote zak met door ons betaalde subsidies is aan het wenken. Tuurlijk wil Engie die centrales niet open houden. Laat Tinnen van Meeheulen eens de klantenlijst van haar advocaten kantoor publiceren. Dat zou haar standpunt verduidelijken.

  6. De top van Engie kent maar al te goed het verschil tussen taks betalen en subsidies krijgen. Dat een grotere gasafname tot hogere prijzen lijdt voor de gewone consument deert de groenen en de top van Engie niet. En als het pornocrootje dan nog Poetin verder slapeloze nachten bezorgt met dreigementen zou de Poet wel eens voor een nachtmerrie voor ons kunnen zorgen met de kraan dicht te draaien. Bij Groen zit het vol achterlijke nitwits maar die ermee in zee gaan zijn even schuldig.

  7. Zeer correct. De landen rond ons, waaronder Nederland en Frankrijk, willen wel nieuwe kerncentrales. Zij hebben er alle baat bij dat onze kerncentrales sluiten. Engie doet wat haar baas Suez beveelt. Vive la France!

  8. Vervuilende gascentrales die er alleen moeten komen om de beloofde subsidies op te strijken
    van Europa aan België en van België naar Engie, en de rest in de zakken van malle Tinne.
    MAAR …
    Om gascentrales te laten werken heb je gas nodig, er dreigt nu al een tekort doordat
    Gazprom (Putin en Co) de kraan niet verder willen opendraaien!

Plaats een reactie

Delen