Willem-Frederik Schiltz - Afbeelding: Photonews

Willem-Frederik Schiltz - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) wordt geen schepen in Antwerpen

Niels Geerinck

Vlaams Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz grijpt dan toch naast een schepenambt in Antwerpen. Het voorzitterschap van het OCMW blijft daarmee in de handen van Vooruit.

Vooruit blijft het schepenambt over het OCMW behouden en heeft dus in totaal drie schepenzetels over. Eerder ontstond er twijfel over de schepenzetel die misschien, in januari richting de Open Vld en daarmee Willem-Frederik Schiltz zou gaan.

Toch was er weinig enthousiasme binnen de Antwerpse coalitie van N-VA, Open Vld en Vooruit. Niemand bij N-VA noch Vooruit, liep echt warm om Schiltz een ambt te gunnen, zo bleek al snel. “Ik las begin dit jaar plots dat we een nieuwe schepen zouden krijgen. Geen enkele zittende schepen wist hiervan. Ik had zelfs de indruk dat de Open VLD-schepen -toen Claude Marinower- van niets wist”, aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) begin oktober, toen de geruchten over Schiltz zich begonnen te verspreiden.

Volgens De Wever stond de naam van Schiltz ook nooit op de overdrachtsakte van de Open Vld, het betrof toen enkel Philippe De Backer (die inmiddels de politiek heeft verlaten, red) en Erica Caluwaerts. “Natuurlijk is met twee ergens naartoe gaan plezanter dan alleen, zeker als je uit dezelfde partij komt”, zo reageerde Caluwaerts op het nieuws.

“Niets persoonlijk”

“Dat heeft niets met de persoon te maken”, aldus de Antwerps burgemeester tijdens de persconferentie vrijdagavond. “Het gaat niet over personen, maar over de ambitie om een bestuursakkoord uit te voeren.” Volgens De Wever waren N-VA, Vooruit en Open VLD akkoord om de vertrouwensband tussen hen te bevestigen. “Alle partijen hebben zich akkoord verklaard om de verdeling die binnen het college bestaat gewoon te behouden.”

Sinds vandaag lijkt het spel dus definitief gespeeld, Karim Bachar (Vooruit) behoudt het schepenzitje en daarmee haalt Vooruit de slag en het behouden van de bevoegdheden thuis. Erica Caluwaerts neemt het ambt over van Marinower. “Het gaat over het belang van de Antwerpenaar voor ons”, aldus Jinnih Beels (Vooruit).

“Mevrouw Caluwaerts speelt soloslim”

De Antwerpse Open Vld-afdeling is echter niet te spreken over de houding van Erica Caluwaerts, die zou doen uitschijnen dat de Vld-fractie zich neerlegt bij slechts één schepenzetel. “Er werd noch door de afdelingsvoorzitter van onze Antwerpse afdeling, noch door het informeel mandatarissenoverleg, noch door het bestuur, noch door onze leden een mandaat gegeven om het bestuursakkoord te schenden”, aldus lokaal voorzitter Bavo de Mol.

Hij hekelt de ‘soloslim’ die zijn partijgenoot speelt. “Integendeel, door deze actie heeft mevrouw Caluwaerts toegelaten dat een vertrouwensbreuk tussen onze partij en de coalitiepartners een interne vertrouwensbreuk is geworden. “Dat neem ik haar enorm kwalijk’, zo voegt hij toe. En zo gaat De Mol verder: “Dit gaat niet over individuen, maar over wat het beste is voor onze partij in Antwerpen. Mevrouw Caluwaerts speelt soloslim. Als voorzitter kan ik niet toelaten dat mijn leden opzij worden geschoven en onze partij in haar hemd wordt gezet.”

Antwerpse stoelendans met nationaal karakter

Toch is het conflict in Antwerpen evenzeer een gevolg van de nationale wrevel tussen Open Vld en N-VA. Dat Lachaert ervoor koos om zonder N-VA een federale regering te vormen, zit nog steeds hoog bij de Antwerpse burgemeester.

Na het opstappen van De Backer en de sjoemelaffaire van Sihame El Kaouakibi wilde Lachaert van Schilz de nieuwe sterkhouder maken in Antwerpen, maar dat was buiten de N-VA en Vooruit gerekend. Tevens is de Open Vld eigenlijk niet nodig om een meerderheid te hebben in de Antwerpse gemeenteraad, hetgeen de machtspositie van De Wever alleen maar versterkt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) wordt geen schepen in Antwerpen”

  1. Niet enkel hier zal Lachaert de rekening betalen voor het zoveelste verraad van de Vlamingen op rij. Hij heeft overduidelijk de ziel verkocht van de liberale partij zoals steeds, maar nu de NVA en VB zo sterk zijn is er geen enkele excuus om te kiezen voor GROEN TERRORISME om de hoerenloper te laten verkiezen tot premier!

  2. Eerst stond DeCrooPorno in zijn blootje.
    Nu neemt Bart, de klojo Lachaert in zijn ootje.
    Peilingen tonen pOen-Vld in ’t riooltje.
    2022 wordt het afscheid/afschiet van de vivaldi-vaudeville…

  3. Dat “open” blijkt enkel nog “op een kiertje” uit de recente peiling. Met ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 zullen we de VLD onder de kiesdrempel verzuipen tot de “gesloten VLD”

  4. de kat die voor het gaatje zit waar de muis moet uitkomen en dan ..bijten.De peilingen tonen het,de val staat open-vld,nog een stapje en de val klapt dicht.Als JLBouchez de daad bij het woord voegt en de vivaldidioten verlaat kan hij er alleen voor zorgen dat belgistan ontploft,zijn keus zal doorslaggevend zijn,de Vlamingen zijn als de kat,geduldig afwachten.We wachten al 100 jaar,een jaartje meer ,mag wel.

Plaats een reactie

Delen