28 doden bij jihadistische aanslag op christenen in Zuid-Soedan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

28 doden bij jihadistische aanslag op christenen in Zuid-Soedan

Sonja Dahlmans

In Yith Pabol, een dorp in Zuid-Soedan, zijn bij een aanslag 28 mensen om het leven gekomen. Daarnaast werden 57 huizen van christenen in brand gestoken door de aanvallers. Daarbij werden alle water- en voedselvoorraden vernietigd en raakten de bewoners al hun bezittingen kwijt. De daders zouden Arabische moslims uit buurland Soedan zijn.

Volgens bisschop Manot zijn veel mensen ontheemd geraakt als gevolg van het voortdurende geweld. In dezelfde week werd ook in het nabijgelegen dorp Miodol een aanslag gepleegd. Daarbij vielen vijf doden. Het zijn opnieuw twee aanslagen in een lange reeks van gewelddadigheden tussen Soedan en Zuid-Soedan. Met name het grensgebied tussen beide landen wordt nog altijd betwist. In mei vorig jaar kwamen bij een aanslag dertien mensen om het leven en raakten acht andere gewond.

In Zuid-Soedan werden prominente leden van de kerk de afgelopen jaren het slachtoffer van aanslagen. Zo werden in augustus vorig jaar twee nonnen in koelen bloede vermoord. Ook de rooms-katholieke priester Christian Carlassare raakte in april 2021 ernstig gewond bij een aanslag. In juni 2020 kwam de anglicaanse voorganger Daniel Garang Ayuen om het leven bij een aanslag op een kathedraal. Bij deze aanslag kwamen in totaal 23 mensen om het leven. Joel Mwendwa, de bisschop van een Pinkstergemeente, werd in de hoofdstad Juba vermoord, omdat hij te luid zou zijn geweest tijdens het ochtendgebed.

Geschiedenis

Soedan en Zuid-Soedan gingen ruim tien jaar geleden uit elkaar en twee onafhankelijke staten werden gesticht. In Soedan wonen vooral moslims, hoewel er nog altijd een christelijke minderheidsgroep is. Zuid-Soedan is overwegend christelijk, maar ook daar wonen religieuze minderheden, waaronder moslims. Tussen 1983 en 2005 probeerde de Soedanese overheid het land om te vormen tot een officieel islamitisch land. In de jaren 90 van de vorige eeuw kon Osama bin Laden zich in Soedan verschuilen, tot hij in 1996 onder druk van de Amerikanen het land werd uitgezet. Tijdens de oorlog vielen er naar schatting 2 miljoen dodelijke slachtoffers. Ook raakten 4 miljoen mensen ontheemd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “28 doden bij jihadistische aanslag op christenen in Zuid-Soedan”

Plaats een reactie

Delen