Uncategorized

“6% btw op energie nog niet van tafel geveegd”, aldus Van Peteghem

Redactie PAL

Hoewel eerder deze week bleek dat de regering het niet eens raakte over een eventuele btw-verlaging op energie, is de kwestie nog niet van tafel geveegd. Dat zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

In een interview voor Radio 1 komt minister Van Peteghem terug om zijn voorstel om de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21% naar 6%. Dat zou de bevolking in staat moeten stellen om deze periode, waarbij voor elektriciteit en gas woekerprijzen betaald moeten worden, te overbruggen. Dat de energieprijzen nu zo hoog liggen vraagt volgens de minister om uitzonderlijke maatregelen. Hoewel bepaalde personen, waaronder de premier, niet staan te springen om een btw-verlaging, mag het plan niet zomaar van tafel worden geveegd. Daarom was er vrijdag opnieuw overleg. Van Peteghem hoopt dat er in de loop van volgende week een finale beslissing wordt genomen.

“Prijzen twee tot drie keer hoger”

“Niet alleen de laagste inkomens, ook de middenklasse krijgt het soms lastig om de energiefactuur of de voorschotten te kunnen betalen nu de prijzen maal twee of voor gas zelfs maal drie gegaan zijn.”, stelt de minister. Die situatie is voor hem niet aanvaardbaar. “Sommige gezinnen moeten zelfs aan hun spaarcenten zitten. Daarom hebben we opnieuw bekeken wat mogelijk is. Op termijn moeten we een aantal aanpassingen doen die impact hebben op langere termijn. Structurele oplossingen. Maar nu moeten we snel schakelen.”, aldus Van Peteghem. Samen met de minister van Energie zal hij nu bestuderen wat de verschillende opties zijn, zoals de federale regering hen gevraagd heeft. Ook het voorstel van de PS om energiecheques uit te delen behoort dus nog tot de mogelijkheden.

Steenkool

Volgens minister Van Peteghem is het opvallend dat de btw op steenkool, die uiterst vervuilend is, nog steeds slechts 12% bedraagt, terwijl die op elektriciteit 9% hoger ligt. Daar zou volgens hem iets aan gedaan moeten worden, daar elektriciteit een stuk minder vervuilend is.

Ten slotte merkt hij op dat een btw-verlaging zo’n 86 miljoen euro per maand zou kosten. Hoewel hij beseft dat dit veel is, is het volgens hem niet onoverbrugbaar. Tijdens de coronacrisis is immers ook een dergelijke verlaging toegestaan aan de horeca, wat ons land 800 miljoen euro gekost heeft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over ““6% btw op energie nog niet van tafel geveegd”, aldus Van Peteghem”

  1. 12% op steenkool en die op de nog milieu onvriendelijkere kerosine voor vliegtuigen is 0,0% . 0% BTW en ook O accijnzen en andere heffingen.
    Trouwens kun je daarmee niet naar de Raad van State en/of Grondwettelijk Hof ? Motivering, gelijkheid en proportionaliteit !
    En in geval van nood, lees begroting, waarom niet 12% op E en G ? Hebben ze toch al eens gedaan voor bier en andere dranken om de horeca te steunen.

Plaats een reactie

Delen