Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Uncategorized

91 niet-Belgische gedetineerden vorig jaar teruggestuurd naar land van herkomst

Anton Schelfaut

Het voorbije jaar werden 91 niet-Belgische gedetineerden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Daarmee behoort België tot de Europese top. Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag.

“We willen hier nog meer op inzetten”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Zo kunnen ze hun straf uitzitten in het land van herkomst en niet op kosten van de Belgische belastingbetaler.”

Sinds 2013 is het mogelijk om niet-Belgische veroordeelden zonder hun toestemming terug te sturen naar hun land van herkomst. Hierbij gaat het om gedetineerden die geen verblijfsrecht hebben in België. Sindsdien zijn er in totaal 500 overbrengingen gerealiseerd. Die vinden hoofdzakelijk plaats tussen landen van de Europese Unie. De meeste overbrengingen werden uitgevoerd naar Nederland, Frankrijk, Roemenië, Polen, Bulgarije en Italië.

Peulschil

“91 van de vele duizenden is natuurlijk nog altijd een peulschil”, reageert N-VA-Kamerlid Theo Francken op Twitter. “Maar goed, het is beter dan niets. Blijven gaan, Vincent Van Quickenborne.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “91 niet-Belgische gedetineerden vorig jaar teruggestuurd naar land van herkomst”

  1. Het zijn dus allemaal Europeanen, de grote meerderheid komt echter uit Afrikaanse landen en daar lukt het veel moeilijker omdat ze v aak hun papieren verbranden voor ze in Europa voet aan wal zetten en dan liegen over hun herkomst.De betrokkene landen nemen niet zomaar eender wie terug op, zonder bewijs komt er niemand in en blijven ze in onze gevangenissen.

  2. zand in de ogen. Dat is de veel beloofde druppel op de hete plaat. Wanneer al dit probleem eens ten gronde worden aangepakt zonder dat euforisch pers-gedoe? Echt zand in de ogen!
    Vlamingen: wees op je hoede… Vivaldi is zijn emblaam aan het opkuisen en opblinken. Allemaal larie en apekool! De realiteit is helemaal anders!

  3. Wouw, 91 niet-Belgische gedetineerden teruggestuurd en al behoren tot de Europese top. Dat zegt alles. Zielig om daarmee te pronken. Vermenigvuldig dit aantal maal 100, dan behoor je tot de top!

  4. 1) indien men geen herkomst kan aantonen is men geen vluchteling maar een illegaal bedrieger. 2) Het is wetenschappelijk perfect te bepalen waarvan men komt. 3) al die landen leven bij de gratie westerse financiële hulp en daar in snoeien treft de “regering” hard. Het is een kwestie van willen, niet van kunnen.

  5. Belgiën is ongeveer 11.000 gevangenen “rijk”. Daarvan zijn “minstens” 50% cultuur verrijkers met miskende talenten. Waarschijnlijk meer maar de institutioneel censuur en negationisme belet eender welke studie of telling dan ook.

Plaats een reactie

Delen