N-VA's Assita Kanko and N-VA's Luk Lemmens pictured during a press conference of conservative Flemish nationalist party N-VA to present the elections list for the European lists, Thursday 21 February 2019 in Brussels. Next 26 May, Belgium will vote for European, Federal and Regional parliaments. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Uncategorized

Assita Kanko tegen quotavoorstel von der Leyen: “Verkeerd antwoord op echt probleem”

Wannes Neukermans

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil de ‘Women on boards-richtlijn’ reanimeren. Beursgenoteerde bedrijven zouden dan verplicht worden om minstens 40 procent vrouwen op te nemen in hun raden van bestuur. Europarlementslid Assita Kanko (N-VA) loopt echter niet warm voor deze wetgeving: “Vrouwen worden te veel onder de loep genomen en zijn inderdaad ondervertegenwoordigd. Maar het voorstel van voorzitter von der Leyen is een verkeerd antwoord op een echt probleem. We weten allebei dat focus en doorzettingsvermogen de echte weg omhoog is.” Kanko wijst daarbij ook naar zichzelf. “Je bent genoeg als vrouw. Ik geloof dat vrouwen zelf kunnen doorstromen en heb mijn hele leven opgekomen voor vrouwenrechten. In mijn ervaring is wat Macron en von der Leyen op tafel leggen niet de oplossing, maar een serieuze afleiding”, reageert ze fel.

Kanko is er van overtuigd dat von der Leyen beter vrouwen wat meer moet vertrouwen en inspireren, in plaats van ze te betuttelen en af te leiden. “Von der Leyen heeft zelf heel hard gewerkt en ze wil nu dat anderen op quota zitten wachten? Roberta Metsola heeft ook niet op quota gewacht om de jongste voorzitter ooit van het Europees parlement te worden. In mijn boek ‘Leading Ladies’ vertel ik hoe vrouwen ondanks alle tegenslagen de ladder beklommen. U kunt dit ook doen omdat we allemaal geboren leiders waren totdat een stem vanbinnen of buiten ons influisterde dat we het niet konden. Luister naar de stem die je vooruitduwt. Verander je dromen niet, verander met wie je praat en luister naar de stemmen die je kracht geven en je de waarheid vertellen. Ik kwam van ver naar het Europees Parlement waar ik nu vecht voor mensenrechten en vrijheid. Vrouwen zoals ik worden zelfs niet verondersteld deze schoenen te dragen en deze weg te bewandelen. Maar waarom wachten op toestemming? Dit gaat over vrijheid en zelfbeschikking”, vervolgt ze.

De quotarichtlijn bestaat al sinds 2012, maar is nooit in werking getreden omdat er geen gekwalificeerde meerderheid in de Raad kon bereikt worden. Commissievoorzitter von der Leyen wil in samenwerking met het Frans Voorzitterschap de richtlijn nog dit jaar in werking zien treden. Tot nu toe ging ze niet in gesprek met vrouwen die een ander visie hebben. “Alleen de stem van links telt”, besluit Kanko.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Assita Kanko tegen quotavoorstel von der Leyen: “Verkeerd antwoord op echt probleem””

  1. Von der Leyen had beter onmiddellijk gereageerd toen Erdogan haar geen stoel aanbood, wat Michelleke blijkbaar geen barst kon schelen. Nu staan mekkeren over quota heeft niets te zien met bekwaamheid/geschiktheid, wat toch essentieel is voor een al dan niet beursgenoteerd bedrijf.

  2. Zijn we niet aan het overdrijven, met al die verplichtingen en regeltjes. Of dit nu de beste oplossing is daar twijfel ik sterk aan. Quotas en regeltjes die de laatste jaren ingevoerd zijn hebben de problemen niet opgelost.

  3. Niet de eerste keer dat die Vond der Leyden naast de stoel grijpt. We worden het stilaan gewoon van dat overpriksd vrouwmens en misschien nog meer van die gepositioneerde politieke vluchteling uit de Belgische regering in de EU die meent aan de juiste kant van de geschiedenis te staan. Met zo’n figuren lacht Poetin zich kapot.

Plaats een reactie

Delen