Belgische militairen (Shutterstock)

Belgische militairen (Shutterstock)

Uncategorized

België doet te weinig om corruptie aan te pakken

Pieter Van Berkel

België doet te weinig in de strijd tegen corruptie binnen de uitvoerende macht en politie. Dat is de conclusie van het jongste rapport van de Groep van Staten tegen Corruptie (Greco) waarover L’Echo bericht.

Greco is een organisatie in de schoot van de Raad van Europa die erop toeziet hoe de anticorruptienormen door de lidstaten worden nageleefd. In zijn vijfde rapport is de Greco niet mals voor België. De organisatie deed 22 aanbevelingen aan ons land, maar daarvan zijn er slechts twee volledig en twee gedeeltelijk uitgevoerd.

Zo blijven heel wat details over de werkzaamheden van ministeriële kabinetten onduidelijk. “Wat betreft de mensen die belast zijn met hoge uitvoerende functies, zijn er weinig concrete maatregelen genomen. De uitvoering van alle andere aanbevelingen bevindt zich slechts in het stadium van intentieverklaringen of voorafgaand overleg”, klinkt het.

Evenmin heeft ons land “de voorwaarden voor aanwerving voor strategische banen gereglementeerd“. Daarnaast ontbreekt een ethische code voor ministers en strategische kabinetsleden, met een mechanisme voor toezicht en sancties indien nodig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “België doet te weinig om corruptie aan te pakken”

  1. Dus Europa, waarin België vertegenwoordigd wordt door hun meest corrupte politiekers zoals Verhofstad, De Gucht en Pinxten, zegt tegen de corrupte bende Belgische politiekers die nog niet de kans hadden om naar het Europese walhalla te trekken dat ze corruptie moeten bestrijden? Dat is hetzelfde als vragen of ze hun eigen voeten willen afschieten! Weer gewoon een shownummertje dat opgevoerd wordt voor de schone schijn!

  2. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw schrijft men corruPSie / corruPSion met PS.

    En dit zal blijven duren zolang een Vlaamse stem maar 0,75% van de Waalse tegenhanger bedraagt.

    Walen zijn gewoon aan de DiRupo-Descartes variant:”Je déPenSe donc je suis.”

  3. Hierbij aansluitend een aanbeveling om het machtsmisbruik en plichtsverzuim bij de politie te kwalificeren als een misdrijf (minstens een wanbedrijf). Wie in het politieke landschap durft zijn tong te roeren? Niet allemaal tegelijk. Idem dito om ambtenaren te sanctioneren die liegen wanneer ze in functie zijn. Het gesjoemel bij de overheid wordt door diezelfde onder de radar gehouden bij gebreke van aangepaste wetgeving.

  4. Vandaag de dag blijkt duidelijk de noodzaak voor een ethische code voor ministers, kabinetsleden, rechters en magistraten.
    Met ethische regels en de nodige sancties zou van de huidige regering minder dan de helft nog overblijven.
    En het aantal rechters en magistraten mogelijk nog erger.
    Het volk heeft geen vertrouwen meer heeft in de politiek, justitie, politie, ambtenaren etc. maar anderzijds laat (een deel van) dit volk zich maar al te graag gebruiken als ze er maar zelf baat bij heeft.
    Corruptie leid tot verval en crisis, en daar moeten we eerst door. (we zitten nog maar in fase1)

  5. Kabinetten moeten dringend afgeschaftworden. Kosten zeer veel geld, werken corruptie in de hand en zijn niet nodig. In andere landen (ondermeer Nederland) kent men geen kabinetten van een minister.

Plaats een reactie

Delen