(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

België Europees kampioen gewelddadige overvallen

Pieter Van Berkel

België is de onbetwiste Europese kampioen van het aantal overvallen en telt bijna drie keer zoveel overvallen als het gemiddelde van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Eurostat verzamelde cijfers van 2017 tot en met 2019, voor de coronapandemie dus. Daaruit blijkt dat er per 100.000 inwoners nergens meer overvallen gebeuren dan in België. Ons land telt jaarlijks 146 overvallen per 100.000 inwoners die door de politie worden geregistreerd. België wordt gevolgd door Spanje, met jaarlijks 134 overvallen per 100.000 inwoners, en Portugal, met 108 overvallen per 100.000 inwoners.

Ons land telt op die manier bijna drie keer zoveel overvallen per 100.000 inwoners als het EU-gemiddelde, dat zo’n 55 overvallen per 100.000 inwoners bedraagt, of buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland, die allen vergelijkbare cijfers hebben en onder het EU-gemiddelde zitten.

Goed nieuws is dat het aantal overvallen in de Europese Unie daalt, doorheen de geregistreerde periode met zo’n 11 procent. Ook in ons land daalt het cijfer.

Ons land scoort ook slecht inzake inbraak en diefstal en komt in die categorie op de derde plaats in de Europese Unie, na Denemarken en Zweden. Inzake autodiefstallen staan we op plaats vijf, na Griekenland, Italië, Zweden en Nederland. Ons moordcijfer is gelukkig iets beter, al scoren we ook daar nog altijd boven het Europees gemiddelde.

“Goed nieuws”

Opmerkelijk: in Het Nieuwsblad stelt criminoloog Marc Cools dat de cijfers eigenlijk “goed nieuws” zijn. Dit omdat de cijfers volgens hem onder meer bewijzen dat er een grote aangiftebereidheid is. Het ‘dark number’ (het aantal niet-geregistreerde misdaden) zou volgens hem in andere landen veel hoger liggen.

Hongarije telt jaarlijks slechts 7 geregistreerde overvallen per 100.000 inwoners. Volgens Cools betekent dat niet dat er minder kans is om overvallen te worden dan in België, maar dat de misdaden er minder worden aangegeven. “Dat is ook niet verwonderlijk in een regime dat afstamt van een totalitair communistisch systeem”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

15 gedachten over “België Europees kampioen gewelddadige overvallen”

  1. “Regimemedia: dat is louter omdat Hongarije overvallen niet registreert omdat het politie en parket niet interesseert.”
    Realiteit : Hongaarse misdadigers zitten allemaal hier omdat er ginder niks te halen valt.

  2. waarom plakt men daar geen kleur op,bruin of zwart zodat we als blanke man toch vrijer kunnen bewegen en niet voortdurend in de kijker van de politie lopen,het is erg om altijd onze pas te moeten laten zien als blanke man.

  3. De redenering van deze criminoloog is crimineel: meer aangiftebereidheid. Je moet er maar op komen.
    Wat gaan de weledelgeleerden nog uit de duim zuigen om het kwaad niet te moeten benoemen?
    Universiteiten en hogescholen leveren maatwerk af op hun niveau.

  4. Omdat de “sancties” (sic) toch maar om te lachen zijn ; “voorwaardelijke”‘(sic) celstraf en het feit dat “permissiviteit” intentioneel gecamoufleerd wordt als vermeende “‘verdraagzaamheid” zeker als daders tot één of andere met “positieve actie”(sic) volkomen overbeschermde minderheid behoort, dus discriminatoir voor wie de brute pech heeft om tot het even welke meerderheid te behoren.

  5. De Wet verbiedt “etnisch profileren” zodat er niet mag en kan geconstateerd worden in welk bevolkingssegment het meest beschonken wordt gereden, in welk vermoedelijk ander het vaakst geld wordt witgewassen en in welk waarschijnlijk nog ander het meeste drugs worden verhandeld, “jongeren” (ge weet wel!) sacoches trekken en Oudejaars vandalestreken plegen. Daarom kunnen en mogen er dus geen gerichte preventiemaatregelen genomen worden, specifiek geadapteerd aan elk bevolkingssegment, dit verbod komt ten bate der omnipotente afgodin “Diversiteit” van de Linkse-Kerk. Politiek-correct beschouwd zijn wat voor “racisme” en “discriminatie” moet doorgaan immers kolossaal veel erger dan bij voorbeeld pedofiele lustmoord of terreur op Zaventem, te Maalbeek en elders…

  6. Ik ben daar geen van alhoewel ik 30 jaar geleden te Brussel werd overvallen, beroofd en met een mes bedreigd maar niet verwond door “jongeren”(ge weet wel !) onder het scanderen van anti-blank racistisch gekrijs op rijm (dus niet ter plaatse improvisatorisch bedacht) ; “salaud-pâlot” en “conard-Pied Noir”. Een taxi kwam plots aangereden om de “jongeren”(ge weet wel) op de vlucht te jagen met mijn centen, de allochtone chauffeur stapte uit en zei me : “oui mais ce ne sont quand même que des jeunes”. Ge weet gij het dan nu al wel zeker, ik wist het al lang !

  7. Natuurlijk zijn we kampioen in dit triest verhaal. Voor misdadigers is België de hemel op aarde. Slachtoffers worden gecriminaliseerd en iemand die iets verkeerd zegt wordt zwaar gestraft, maar echte misdadigers worden zelfs nooit vervolgd. Zelfs massamoordenaars worden met VIP behandeling terug naar hier gevlogen, krijgen een schijnproces en zijn na 4 weken terug in een dikke sociale woning met heel veel uitkeringen. En met vivaldi is de rechtstaat en justitie nog meer afgebrokkeld tot een poco bastionnetje geleid door politiek benoemde, anders nergens aan de bak geraakte, veelal ook aan de univ gebuisde, magistraten.

  8. Heb ik gelezen en die 147 vrees ik ferm onderschat. Van de 5 die ik zelf ken hebben er drie klacht ingediend, 1 had geen keus, was met de ambulance afgevoerd en heeft een week in coma gelegen. Maar 2 daders zijn opgepakt in al die gevallen.

Plaats een reactie

Delen