Joe Biden (Shutterstock)

Joe Biden (Shutterstock)

Uncategorized

Biden vermoedt dat Poetin geen “grootschalige oorlog” wil

Pieter Van Berkel

Rusland zal “een ramp” tegemoet zien als het Oekraïne zou binnenvallen. Dat verklaarde Amerikaans president Joe Biden woensdag op een persconferentie Volgens Biden is Poetin echter niet uit op een “grootschalige oorlog”.

Indien Rusland Oekraïne zou binnenvallen, dan zou dat gepaard gaan met een zware menselijke tol en strenge sancties tegen de Russische economie, aldus de Amerikaanse president. 

Toch denkt Biden dat Poetin niet uit is op een grootschalige oorlog. “Hij zal het Westen testen” door iets te ondermenen in Oekraïne, voorspelde Biden. De reactie van het Westen zal afhangen van wat Rusland precies van plan is. Als het om een kleine inval gaat, is de kans volgens de Amerikaanse president groot dat de NAVO-lidstaten het niet eens zullen worden over represailles. “Maar als Rusland doet waartoe het in staat is met het troepenaantal aan de grens, dan zal dat een ramp inluiden voor het land”, waarschuwde Biden.

Kleine inval

Er ontstond na de persconferentie wat ophef over het gebruik van de woorden “kleine inval”. Volgens Republikeinen gaf Biden daarmee groen licht aan Poetin om Oekraïne binnen te vallen.

Jen Psaki, de woordvoerster van het Witte Huis, zag zich genoodzaakt de zaken te verduidelijken. “President Biden is duidelijk geweest tegen de Russische president: Als Russische troepen de Oekraïense grens oversteken, is dat een nieuwe invasie”, aldus Psaki. “De VS en onze bondgenoten zullen snel, streng en eensgezind reageren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Biden vermoedt dat Poetin geen “grootschalige oorlog” wil”

  1. De zoveelste blunders van dat fossiel… Kleine inval, grote inval, een inval is een OORLOGSDAAD… Dus met andere woorden, als Rusland stukje per stukje inneemt hebben ze opa zijn zegen… Trump vriendje van Putin, duidelijk fake nieuws want Biden zijn Clubje bewijst steeds het tegendeel!

  2. Volgens VRTNWS zouden de Russen inmiddels “aan de oostelijke en zuidelijke grens van Oekraïne” staan. Via “Fout opgemerkt?” heb ik met hun koppige zelfingenomen redactie al vele discussies gehad, o.a. over windrichtingen (vlgs.VRTNWS is de Belgische grens een “noordwestelijke” grens voor Frankrijk …). Als de Russen aan Oekraïne’s “zuidgrens” staan, staan ze al in Roemenië en zijn we al in oorlog met hen. Hallelujah, the rockets are flying.

  3. President Poetin zal nooit Oekraïne binnen vallen. Wat hij nu doet is enkel Europa geld uit hun zakken halen met te dure gasprijs. Het westen opstang jagen met zijn troepen. De Europese burger voelt dit in de portemonnee…..

  4. Keep dreaming. In Duitsland en Polen liggen in de Amerikaanse kazernes al grote hoeveelheden lijkzakken klaar. De VS is zich terdege bewust van het feit dat als ze Ukraine blijven steunen tegen Rusland, dat de Amerikaanse “NATO” installaties in Polen en Duitsland zullen getroffen worden. Een “kleine” of een “plaatselijke” oorlog, dat zien ze in Rusland even anders.

  5. De man die Poetin voorheen al een crimineel noemde. Moet daar leuk praten zijn tussen die twee. Goed bezig…We lopen met open ogen in een provocatie van Poetin, denk aub ook eens aan de gevolgen voor de burgers in Europa die het slachtoffer zullen worden als daarvoor (Oekraïne, was al een satellietstaat van Moskou) het grof geschut wordt bovengehaald… Een grote geruststelling: Europa kan wel blaffen maar gelukkig niet echt bijten.

Plaats een reactie

Delen