'1984' door George Orwell. Foto Shutterstock

'1984' door George Orwell. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Britse universiteit waarschuwt studenten voor “expliciet materiaal” in Orwells ‘1984’

Simon Segers

De universiteit van Northampton heeft een waarschuwing toegevoegd aan het klassieke literaire werk ‘1984’ van George Orwell. Het boek zou “expliciet materiaal bevatten” dat voor sommige studenten “aanstootgevend en verontrustend” kan zijn. Critici noemen deze beslissing ironisch aangezien het werk gekend staat als een aanklacht tegen totalitarisme en massacensuur.

1984 maakt deel uit van het curriculum van studenten in de module ‘Identity Under Construction’. De universiteit deelt mee dat de module “uitdagingen behandelt gerelateerd aan geweld, gender, seksualiteit, klasse, ras, (seksueel) misbruik, politieke ideologie en aanstootgevend taalgebruik”. Deze waarschuwing is ook van toepassing op andere werken zoals ‘V for Vendetta’ en ‘Sexing The Cherry’.

Big Brother en Newspeak

Parlementslid Andrew Bridgen van de Conservative Party zei: “Het is vrij ironisch dat studenten een ’trigger warning’ krijgen alvorens ze 1984 lezen. Onze universiteiten veranderen snelle in dystopische Big Brother zones waar Newspeak (een gecensureerde taal, red.) gebruikt wordt om het intellectuele gedachtegoed in te perken en afwijkende sprekers weg te houden.”

Een woordvoerder van de universiteit reageerde eveneens. “Hoewel het niet het beleid van de universiteit is, kunnen we studenten waarschuwen voor inhoud met betrekking tot geweld, seksueel geweld, huiselijk geweld en zelfmoord. In deze omstandigheden leggen we aan kandidaten als onderdeel van het wervingsproces uit dat hun opleiding een aantal uitdagende teksten zal bevatten. Dit wordt door de docenten tijdens hun opleiding nog eens benadrukt. Wij zijn ons ervan bewust dat sommige teksten voor sommige studenten een uitdaging kunnen vormen en hebben daar rekening mee gehouden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Britse universiteit waarschuwt studenten voor “expliciet materiaal” in Orwells ‘1984’”

  1. zeer verontrustende inhoud … studenten zouden zich er zowaar kunnen in herkennen en ontwaken …

    laat ons daar van gespaard blijven, van ontwakende mensen … de piramide zou tedju kunnen instuiken!

  2. Wij kregen dit boek in het middelbaar voorgeschoteld en zonder censuur, maar met alle vrijheid in de bespreking ervan. Stel me wel vragen bij de kwaliteit van sommige universiteiten. Zou me niet verwonderen moesten ze nog met invulschriftjes werken

  3. Men kan zo goed als alle literatuur, novellen, romans, strips en noemt maar op, in de door woke aangeklaagde inhoud onderbrengen.
    Weke zieltjes, lange teentjes, korte lontjes, tegen niets kunnen ze nog. Alleen verhaaltjes van Bumba vinden misschien nog genade in wokerige ogen.
    Feit is, dat de pokiewokies zichzelf maar al te goed herkennen in Orwells ‘1984’.

Plaats een reactie

Delen