Uncategorized

Brussel koopt gebouw voor transmigranten

Redactie PAL

Tegen eind 2022 zou er een opvang- en doorverwijscentrum moeten komen in Haren voor transmigranten. Dat brengt VRT NWS. Om die plannen in de praktijk om te zetten heeft de Brusselse regering nu een gebouw aangeschaft.

Transmigranten zijn migranten die geen intentie hebben om in ons land te blijven en dus ook geen asiel aanvragen in België. Het is vaak wel hun bedoeling om door te rijzen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze proberen daarom om zich te verstoppen in de laadruimtes van vrachtwagens. Zolang ze niet op een vrachtwagen geraken blijven ze in ons land rondhangen. Vaak is dat in Brussel of Zeebrugge.

Al ruim 4 jaar lijkt er geen oplossing gevonden te worden voor dit probleem. Zowel Maggie De Block, Theo Francken als huidig staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi kunnen geen duurzame manier van handelen vinden. Deze laatste argumenteert dat het niet om zijn bevoegdheid gaat, omdat de migranten geen asiel aanvragen.

Burgerbeweging

Voor de coronapandemie probeerde een burgerbeweging de transmigranten onder te brengen bij gezinnen thuis, maar dat is nu niet meer veilig. Daarom wil de Brusselse regering een opvangplaats voorzien waar transmigranten kunnen verblijven tijdens hun doortocht. Om dit moment is dat met tijdelijke opvangplaatsen, maar door een gebouw te kopen zou er structurele opvang komen. Volgens Brussels minister-president Rudy Vervoort (PS) is het de bedoeling om de mensen van straat te halen en ze tegelijkertijd correcte informatie te geven. 

Mahdi niet akkoord

De Brusselse regering wil de transmigranten dan wel opvang bieden, maar ze heeft geen zin om daar ook voor te betalen. Daarom wil ze dat de federale regering de kosten van het gebouw terugbetaalt. Daar is Mahdi echter niet voor te vinden. “Zowel via Fedasil als de dienst vreemdelingenzaken geven wij enorm veel mogelijkheden om informatie te verkrijgen. Maar dat is hier niet de bedoeling, denk ik. De bedoeling is om mensen die als transmigrant op doortocht zijn, die geen regels wensen na te leven van migratie – die wij allemaal moeten naleven –  onvoorwaardelijk op te vangen op hun doortocht richting Groot-Brittannië.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Brussel koopt gebouw voor transmigranten”

  1. De Brusselse regering faciliteert dus illegale migratie en heeft dan nog het lef de kosten af te schuiven op degenen die helemaal niet akkoord gaan met de gang van zaken. Vervoort en co horen achter de tralies.

  2. Typisch Brussel: ze willen de transmigranten wel opvangen maar willen er niet voor betalen. Dat zal Vlaanderen volgens hen moeten doen! Ondertussen verrijkt de Brusselse gemeenschap zich met een duur gebouw waarvan Vlaanderen de afbetaling voor zijn rekening moet nemen. Wat een apenland zijn wij toch!

  3. In de zin ‘Het is vaak wel hun bedoeling om door te rijzen naar het Verenigd Koninkrijk.’ moet het woord rijzen vervangen worden door reizen; deeg rijst, mensen reizen. Overigens een goed artikel.

Plaats een reactie

Delen