Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe

Foto: AstraZeneca coronavaccin. Shutterstock. Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe

Uncategorized

Corona binnenkort als griep gezien in Spanje

Redactie PAL

Spanje is van plan om corona niet langer aan te merken als pandemie, maar als endemische ziekte die jaarlijks terugkeert. Dat brengt de Spaanse krant El País. De herkwalificatie zou de corona-aanpak drastische veranderen.

Het was premier Pedro Sánchez die vandaag in een radio-interview het nieuws bracht. Volgens hem is de regering bijna klaar met het ontwikkelen van een systeem om corona niet langer te zien als pandemie, maar als endemische ziekte.

Dat is niet louter een terminologische verandering, maar vergt nieuwe instrumenten en werkwijzen. Eén verandering is alvast dat niet elk geval van corona zal worden opgespoord en gevolgd. Volgens de premier is dat nodig, omdat het door de omikronvariant toch onmogelijk werd om dat nog te doen. In het alternatieve systeem zullen bepaalde huisartsenposten samen met de ziekenhuizen de algemene ontwikkeling van de ziekte blijven volgen.

Lakse regels

In 2020 kende Spanje nog één van de strengste lockdowns van Europa. Daar is vandaag maar weinig meer van te merken. Hoewel het aantal besmettingen pijlsnel omhoog schiet, lijken de ziekenhuisopnames momenteel niet te volgen. Daarom is er enkel sprake van een nationale mondmaskerplicht. Daarnaast is de horeca gewoon open, en heeft men de quarantaineregels voor positief geteste mensen ingekort.

Volgens Sánchez is dat dan ook de enige juiste manier van werken, omdat in de eerste golf het sterftecijfer nog 13% bedroeg. Nu is dat amper 1%, waardoor draconische regels zoals in Nederland buiten alle proportie zouden zijn. In concrete cijfers vertaalt zich dat in 331 doden op een periode van 7 dagen. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar waren er soms 600 doden op één dag te betreuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Corona binnenkort als griep gezien in Spanje”

  1. Eindelijk! En in plaats van vaccins ( nog altijd experimenteel en bewezen schadelijk) verplicht te willen maken, zouden onze politieke partijen die vaccinatie verplicht wilen maken, ook eindelijk eens nadenken en dat zeker niet doen.
    Ik ben b.v.b. ben 84, doe geregeld sport, heb covid vorig jaar ervaren als een griep(je), probeer gezond te leven en heb een (betere) natuurlijke immuniteit. Ik ben nu al genoeg beperkt in mijn vrijheid : na het sporten belet men mij al maanden om iets te drinken en wat na te praten met mijn vrienden. Je zou er eenzaam en ziek van worden !

Plaats een reactie

Delen