Cybercriminaliteit. Foto Shutterstock.

Cybercriminaliteit. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Cybercriminelen maken twee miljoen euro buit in regio Sint-Truiden

Ruben Notteboom

De inwoners van de politiezone Trudo, wat de regio Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken bevat, zijn collectief al twee miljoen euro kwijtgeraakt door online fraude. In totaal werd de twee miljoen euro buitgemaakt tijdens 245 misdrijven.

Korpschef Steve Provost waarschuwt voor de praktijken. “Het leven speelde zich de afgelopen jaren grotendeels online af, met dus ook veel meer online-misdrijven”, vertelt hij aan HLN. Het is niet de eerste keer dat dergelijke waarschuwingen gegeven worden.

Sinds coronacrisis stijgt cybercriminaliteit enorm

Sinds de start van de coronacrisis is conventionele, normale criminaliteit gedaald tijdens de lockdowns, maar online criminaliteit is gestegen. In 2020 werden 112 feiten aangegeven voor een bedrag van meer dan 773.000 euro. In 2021 waren dat 133 feiten voor een bedrag van meer dan 1,2 miljoen euro. Dat is een gigantische stijging.

De Belgische politie heeft te weinig cyberexperts. In 2017 werden er nog 200 extra cyberexperts aangeworven, maar nu de cybercriminaliteit blijft stijgen, rijst de vraag of er niet opnieuw een grote aanwervingsactie moet gehouden worden. De politie blijft wel inzetten op sensibilisering en roept op tot waakzaamheid om niet het slachtoffer te worden van internetfraude. Cybercriminelen zijn echter zeer innovatief en weten steeds nieuwe manieren te vinden.

Mensen houden vaak nog te weinig rekening met cybercriminelen

Mensen staan er daarnaast ook vaak nog te weinig bij stil. Men denkt aan inbraak of overvallen en vele Vlaamse gezinnen hebben daarom een vorm van beveiliging in hun huis, zoals een alarmsysteem. Maar op de computer voelt men zich vaak nog te veilig, zonder erbij stil te staan dat ze online ook beroofd kunnen worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Cybercriminelen maken twee miljoen euro buit in regio Sint-Truiden”

  1. Het ene is het gevolg van het andere. De leegstand van winkelpanden in onze stedelijke centra is niet enkel het gevolg van een gewijzigde bevolkingssamenstelling.
    Een andere oorzaak is niet zo recent: de stadsvlucht van handelaars die niet meer willen wonen waar ze hun brood verdienen, er vaak een zaakvoerder aanstellen en zelf het platteland gaan volbouwen.
    Recenter zijn de inplantingen van grote winkelcentra buiten de stadskern – waar de lokale overheid wel degelijk vat op heeft – en uiteraard de online winkels waar cybercriminelen hun ‘werkterrein’ hebben gevonden. Ooit was er het systeem van bestelling uit een catalogus via de post, waarna werd betaald bij of na levering aan huis. Ook sommige online winkels vragen pas betaling na levering zonder dat er een bankkaart aan te pas komt.
    Het zal wel teveel gevraagd zijn ons koopgedrag te wijzigen, maar de cybercriminaliteit zal ons – en de overheid – steeds een slag voor blijven.

Plaats een reactie

Delen