Uncategorized

Deense krant slaat mea culpa: niet kritisch genoeg over coronabeleid

Wannes Neukermans

‘We hebben gefaald.’ Deze straffe woorden ziet u als eerste verschijnen wanneer u momenteel surft naar de website van Ekstrabladet, een Deense krant. In een artikel verontschuldigt het zich bij haar lezers voor haar “weinig kritische houding” tegenover het Deense coronabeleid. Het blad vraagt zelfs vergiffenis aan haar lezers.

“Bijna twee jaar zijn wij – pers en bevolking – bijna in hypnose genomen door de dagelijkse coronacijfers van de overheid”, begint de krant haar verontschuldiging. “Wij hebben gestaard naar de schommelingen van de besmettings-, hospitalisatie-en sterftecijfers. We hebben ons laten leiden door politici experts, politici en autoriteiten, die ons constant waarschuwden het slapende coronamonster onder onze bedden.” De krant wijst op een gebrek aan mentale alertheid en beweert zelfs “in slaap gewiegd te zijn” door autoriteiten en experten.

Niemand verdient de term ‘super’

De krant gaat zelfs zo ver dat het de overheid en haar communicatie zelf rechtstreeks aanvalt: “Natuurlijk is het in de eerste plaats de taak van de verantwoordelijke autoriteiten om de bevolking te informeren. De cijfers over hoeveel mensen stierven aan corona hadden, om voor de hand liggende redenen, al lang geleden gepubliceerd moeten worden.” Ook de informatie over vaccins laat volgens de krant te wensen over: “De vaccins worden constant ons ‘superwapen’ genoemd. Onze ziekenhuizen zijn ‘superziekenhuizen’. Toch worden deze superziekenhuizen blijkbaar maximaal onder druk gezet, ook al bijna de hele bevolking uitgerust met een superwapen. Er is hier dus iets dat de term ‘super’ niet verdient. Maar in ieder geval verdient de communicatie van de autoriteiten naar de bevolking die term niet.”

Het is overigens niet de eerste keer dat een krant zich verontschuldigt voor haar gebrek aan kritische journalistiek. De hoofdredacteur van de grootste krant van Duitsland, Bild, zei in augustus zich bijzonder te schamen tegenover Duitse kinderen, die te horen kregen “dat ze hun oma gingen vermoorden”. Schreeuwerige berichtgeving die in België ook meermaals voorkwam: het valt nog te zien of onze kranten ook ooit mea culpa slaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Deense krant slaat mea culpa: niet kritisch genoeg over coronabeleid”

  1. de kranten kunnen hier zoveel excuses aanbieden dat ze willen,
    niet gevaccineerden hebben te veel stigmatisering moeten slikken van de kranten en overheid, en de pro gevaccineerden en vooral van ranst zijn gestook!
    ikzelf ben niet bereid om de kranten en al zeker niet van ranst te vergeven! daarvoor is er te veel schade gemaakt!

  2. In dit apenlandje hier zal geen enkele dictator zich verontschuldigen, daar zijn deze dikke nekken veel te laf voor. Het enigste wat hier moet gebeuren is dat het volk deze volksverraders berecht.

  3. Eenmaal voor het TRIBUNAAL wegens schending van de mensenrechten zullen deze idioten wel anders piepen.
    Ze kunnen niet zeggen: Wit haben das nicht gewusst, want ze hebben bewust foutieve data verspreid en 90% van de wetenschappers zoals immunologen COMPLEET GENEGEERD!

Plaats een reactie

Delen