Chef Defensie Michel Hofman (Photonews)

Chef Defensie Michel Hofman (Photonews)

Uncategorized

Defensie houdt eenheden “in staat van maximale paraatheid”

Belga Press Agency

De Russische dreiging aan de Oekraïense grens “baart ons veel zorgen en raakt ons politiek, diplomatiek, maar ook militair”. Dat heeft legerchef Michel Hofman gezegd in interviews met enkele kranten.

De Chef Defensie (CHOD) zag het aantal Russische schepen in de Noordzee vorig jaar toenemen, heeft F-16’s die het Baltische luchtruim bewaken en weet dat Rusland langs zijn hele grens actief is. “Van Finland tot beneden in de Kaukasus is er Russische beweging. Dat is onrustwekkend. En dat raakt ons ook, daar wordt voortdurend rekening mee gehouden. De geopolitieke context is veranderd en zeker niet in goede zin. Collectieve ­defensie is niet langer een vaag concept van de Navo, het is een realiteit waar we ons op moeten voorbereiden. Eenmaal die in werking treedt, spreek je direct over conflicten met hoge intensiteit”, aldus Hofman maandag in De Standaard, La Libre Belgique, Le Soir en La Dernière Heure. 

De admiraal benadrukt dat het niet is omdat de Russen morgen besluiten om Oekraïne binnen te vallen, dat onze troepen meteen zullen worden ingezet. “Er is een besluitvormingsproces dat moet worden gerespecteerd, ook in België. Wij zorgen ervoor dat de eenheden die wij aan de verschillende NAVO-strijdkrachten hebben aangeboden, in een staat van maximale paraatheid zijn”, klinkt het. 

Indien echter de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) wordt ingezet, dan kunnen de eenheden die België daarvoor heeft klaarstaan ook ingeschakeld worden, legt Hofman uit. Dat gaat om zo’n 250 à 300 militairen die dan met een compagnie deel zouden uitmaken van een grotere formatie die op dit moment onder Frans bevel staat. Daarbovenop heeft België extra F-16’s toegezegd en nog een fregat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

14 gedachten over “Defensie houdt eenheden “in staat van maximale paraatheid””

  1. De bomma’s en de bompa’s van defensie met materiaal op overschot van de Amerikanen na de landing op de Normandische stranden staan terug paraat. F16’s van de jaren 70, van de 20ste eeuw wel te verstaan, en 2de hands fregatten, sorry eentje maar, ook van de 20ste eeuw, zullen voor de ondersteuning zorgen. Best ook terug telegraaf lijnen installeren want straks liggen hun computers weer een maand plat. Dit wordt een oldtimer reünie! De Russen zullen zullen eerder sneuvelen van te lachen dan van te vechten en Poetin zal onze beleidsmakers van de afgelopen decennia nog eens uitvoerig bedanken.

  2. Sinds wanneer is admiraal en legerchef Michel Hofman woordvoerder van Vivaldi? Zijn oorlogszuchtige taal (apologie voor de oorlog) bevalt mij niet. Tijd om de kazernes droog te leggen. Er is geen enkele reden om een kruistocht tegen de Russen voor te bereiden. Heeft defensie bijgedragen tot de vrede in het Midden-Oosten? Niets van gezien noch gehoord. Haar bijdragen in Irak en Syrië: civiele infrastructuren vernietigen. Politiek van de verbrande aarde toepassen. “Van Finland tot beneden in de Kaukasus is er Russische beweging”, zegt hij. So what? Dit argument werd de vorige keer als excuus gebruikt door Herr Hitler om zijn kruistocht tegen de Russen te beginnen. Hoed u voor de militaire vossen die oorlog prediken.

  3. Ze hadden het gehele leger ingezet, pantserwagens inbegrepen, om één militair te zoeken ergens in een bos en ze vonden hem niet.Die zelfde bende moet dan optreden tegen de Russen? Lol gegarandeerd!

  4. Och…meneer hofman toch.
    Hou je klap eens dicht met uwe kwakzever leugens.
    Als Poetin wilde ,dan was belgiekse al lang van de kaart geveefd.Het zijn jullie dat ambras wil maken.pipo

  5. Kristientje,HoedT is niet fout!Als je er een ouderwets cachet wilt aan geven,dan kan het.Er bestaat namelijk een meervoudsvorm van de gebiedende wijs,met -t.Denk maar aan Komt allen tezamen of geeft acht!

Plaats een reactie

Delen