Afbeelding illustratief (Shutterstock)

Afbeelding illustratief (Shutterstock)

Uncategorized

Directeur Nederlands Instituut voor Volksgezondheid geeft fouten toe: “Modellen rond omicron waren te pessimistisch”

Niels Geerinck

De directeur van het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid (RIVM) Jaap van Dissel steekt de hand in eigen boezem. Van Dissel geeft toe dat de modellen over de omicronvariant “te pessimistisch” waren. Die bewuste modellen leidde vorige maand nog tot een volledige lockdown.

De initiële schattingen en modellen van het RIVM waren gebaseerd op de deltavariant, zo licht hij toe. De kans op een ziekenhuisopname en de kans op een verblijf op de intensieve zorgen, werden dus gelijkgesteld aan die van de deltavariant. Compleet fout, zo geeft Van Dissel donderdag toe. “We dachten dat de omikronvariant in potentie even ziekmakend zou zijn als de deltavariant. Op basis daarvan zijn die modelleringen uitgevoerd, maar die zijn duidelijk te pessimistisch geweest.”

Op basis van die modellen adviseerde het ‘Outbreak Management Team ‘(OMT), de Nederlandse tegenhanger van de GEMS, waar Van Dissel ook deel van uitmaakt, meer maatregelen in te voeren en werd een volledige lockdown aangekondigd.

Volgens Van Dissel gaven niet enkel de modellen de doorslag bij die beslissing. “Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames lag toen al behoorlijk hoog. We hadden dat, zelfs met een minder grote toestroom, niet aangekund.”

Intussen is de deltavariant ook bij onze noorderburen de dominante variant geworden, goed voor zo’n 95 procent van de nieuwe besmettingen. “De situatie is aan het kantelen, maar waakzaamheid blijft geboden”, aldus Van Dissel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Directeur Nederlands Instituut voor Volksgezondheid geeft fouten toe: “Modellen rond omicron waren te pessimistisch””

  1. Nochtans was toen al duidelijk gebleken in studies uit Zuid-Afrika, Denemarken en het V.K., dat Omicronvariant veel minder ziekmakend was. Zijn al die experten wel echt zo expert?

Plaats een reactie

Delen