De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Erdogan waarschuwt media voor verspreiding van “nieuws in strijd met waarden van Turkije”

Simon Segers

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag de media gewaarschuwd voor het verspreiden van nieuws “dat in strijd is met de waarden en de moraal van het land”, na het ontslaan van de minister van Justitie en het hoofd van de inflatiestatistiek met nog 18 maanden te gaan voor de presidentsverkiezingen.

“Het is noodzakelijk geworden maatregelen te nemen om (gezinnen, kinderen en jongeren) te beschermen tegen schadelijke media-inhoud, sprak Erdogan in een decreet dat zaterdag werd uitgevaardigd. De maatregel wordt geïnterpreteerd als een nieuwe poging om critici de mond te snoeren. De Turkse president riep de autoriteiten op om “juridische stappen” te ondernemen tegen de “destructieve effecten” van bepaalde media-inhoud, zonder verdere details te geven.

Noodtoestand tegen de media


President Erdogan heeft zojuist “de noodtoestand tegen de media” afgekondigd, naast het arresteren van journalisten, schreef Faruk Bildirici, een journalist en bekend ombudsman, op Twitter. “Het recht op vrije meningsuiting dat door de grondwet wordt gewaarborgd, mag niet worden vernietigd. Deze richtlijnen hebben geen juridische waarde, maar in de praktijk betekenen ze meer druk en censuur” , reageerde ook de Turkse advocaat Veysel Ok op Twitter.


De Turkse media staan reeds grotendeels, direct of indirect, onder controle van de regering en dit toezicht wordt steeds meer toegepast op online-inhoud. In 2020 heeft het parlement een wet aangenomen die een strenger toezicht op Facebook, Twitter en andere sociale media mogelijk maakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Erdogan waarschuwt media voor verspreiding van “nieuws in strijd met waarden van Turkije””

  1. Wat is het verschil met België? Hier krijgen ze 600 miljoen om te schrijven wat de federale overheid zegt. En omdat ze het goed doen krijgen ze nog een extraatje van Europa in de vorm van 100 miljoen extra steun. Erdogan voert krek hetzelfde beleid als België.

Plaats een reactie

Delen