Facebook censureert campagne Kerk in Nood over ontvoering en seksueel misbruik christelijke vrouwen en meisjes

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Facebook censureert campagne Kerk in Nood over ontvoering en seksueel misbruik christelijke vrouwen en meisjes

Sonja Dahlmans

De Britse afdeling van Kerk in Nood, Aid to a Church in Need (ACN), zegt dat de online campagne ‘Luister naar haar verdriet’ werd gecensureerd door sociaalnetwerksite Facebook. De campagne van ACN is erop gericht bewustwording te creëren bij het publiek over de ontvoering en het seksueel misbruik van christelijke meisjes en vrouwen in landen als Pakistan, Nigeria en Egypte. Ook in andere landen in Afrika en Azië is dit een wijdverspreid probleem. Het gaat hierbij volgens ACN vooral om gewapende extremistische groepen en militante leden van andere religieuze groepen. In de drie genoemde landen komt hier vaak ook gedwongen bekering tot de islam bij.

Ruim 90 procent van de advertenties voor de campagne ‘Luister naar haar verdriet’ was volgens ACN niet zichtbaar voor het publiek, waardoor veel minder handtekeningen werden verzameld voor de petitie die hier onderdeel van uitmaakte. De censuur had ook tot gevolg dat de campagneboodschap niet zichtbaar was voor gebruikers van WhatsApp en Instagram.

Facebook liet in een reactie weten dat een structurele betalingsachterstand bij ACN aan de basis zou liggen van de censuur, maar ACN ontkent dat. De organisatie heeft naar eigen zeggen bewijs gestuurd naar Facebook, waaruit zou blijken dat er geen betalingsachterstand is. Een andere kwestie die speelt is dat Facebook aan het begin van de campagne klachten zou hebben ontvangen over de inhoud ervan.

Klachten

John Newton van ACN reageert op klachten dat de campagne van ACN zich alleen zou richten op het lot van christelijke vrouwen en meisjes en niet op slachtoffers van andere religieuze (minderheids)groepen. “Ik weet dat er klachten zijn geweest die claimden dat wij ons alleen bekommeren om christelijke vrouwen die deze vreselijke vorm van geweld moeten doorstaan, maar wanneer men goed leest, moet duidelijk zijn dat onze campagne en de petitie gericht zijn op steun voor iedereen die dit overkomt.”

De directeur van ACN in het Verenigd Koninkrijk, Neville Kyrke-Smith, is bezorgd over de gevolgen van deze censuur voor de slachtoffers: “Wij begrijpen dat dit een zeer gevoelig onderwerp is, maar dat is des te meer een reden om bij elkaar te komen en ons hiertegen uit te spreken. Juist door onze campagne te beteugelen wordt deze vrouwen een tweede keer het zwijgen opgelegd. Hen wordt de mond gesnoerd wanneer zij met geweld uit hun huis of woonplaats worden ontvoerd en gedwongen worden samen te leven met hun ontvoerders of verkrachter. Nu wordt hun stem nogmaals niet gehoord vanwege de censuur op onze campagne door Facebook.”

Facebook wijst erop dat het intern de klacht van ACN onderzoekt en behandelt, maar een woordvoerder van ACN laat weten dat deze procedure al ruim een maand duurt en er nog altijd geen oplossing is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

14 gedachten over “Facebook censureert campagne Kerk in Nood over ontvoering en seksueel misbruik christelijke vrouwen en meisjes”

  1. “maar wanneer men goed leest, moet duidelijk zijn dat onze campagne en de petitie gericht zijn op steun voor iedereen die dit overkomt.”
    Op de foto staat de tekst “Christian women” , hoezo iedereen?

  2. Wat voor uitvluchten Facebook ook gebruikt, het medium is bewust medeplichtig aan de aangeklaagde misbruiken. Dit is meer dan bedenkelijk, het is een open collaboratie met een misdadig regime en hiervoor kan geen excuus worden ingeroepen.
    Ik gebruik geen Facebook, noch mediums van hetzelfde allooi en weet waarom.

  3. Velen hopen op een evolutie maar ik hoor rond mij steeds meer stemmen
    die spreken over een revolutie.
    Daar zou een grond van waarheid kunnen inzitten, een meerderheid kan
    veel verdragen inzake waanzin maar eens ontploft de boel.

  4. Waarom zou het ACN zich niet mogen richten op het lot van Christelijke vrouwen en meisjes? Je hoort nooit soortgelijke klacht wanneer gaat over het lot van transgenders of moslims of zwarte vrouwen. Twee maten, twee gewichten? Eigen woke ideologie eerst (en alle andere niet)?

  5. Maakt één element van het geheel van belaagde entiteiten geen deel uit van het geheel? Waarom mag één van deze entiteiten niet voor zichzelf opkomen?
    Al de rest is muggenzifterij.

Plaats een reactie

Delen