Uncategorized

Fedasil opent noodopvang: geen asielzoekers meer in hotels

Redactie PAL

Er komt een einde aan de opvang van asielzoekers in Brusselse hotels. Dat brengt Bruzz. Reden daartoe is de opening van een nachtelijke opvangplaats in het voormalig ziekenhuis Jules Bordet. Die moet plaats bieden aan 140 personen.

Sinds eind vorig jaar worden bepaalde asielzoekers ’s nachts opgevangen in hotels. Dit was het geval wanneer Fedasil ze niet kon onderbrengen in een opvangcentrum en ze daardoor mogelijk de nacht op straat moesten doorbrengen. Daarop had de Brusselse regering beslist om op korte termijn 100 hotelkamers af te huren. “Ook al is het niet onze bevoegdheid, we doen wat nodig is om de openbare rust te vrijwaren. Deze noodoplossing was nodig voor zowel de inwoners rond het Klein Kasteeltje als voor de asielzoekers, die zich in een erbarmelijke situatie bevinden.”, liet burgemeester Close (PS) toen weten.

Oud ziekenhuis

Sinds gisteren slapen de eerste dertig mensen in het oude ziekenhuis Jules Bordet in de Waterloolaan. Dat ziekenhuis verhuisde vorig jaar naar Anderlecht, waardoor er dus een groot gebouw leeg kwam te staan. Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageert tevreden op de oplossing. “De voorbije weken werden verschillende extra opvangplaatsen voorzien. Daarnaast moet deze nachtopvang het netwerk helpen stabiliseren.”, zegt Mahdi. “In tegenstelling tot hotelopvang waar bepaalde organisaties voor pleiten, lijkt me dit wel een aangewezen oplossing.”

Alleenstaande mannen

In de nachtelijke opvang zijn momenteel enkel alleenstaande mannen welkom. Dat is namelijk de categorie die tot nu toe het risico liep om de nacht op straat door te moeten brengen. Gezinnen met kinderen en niet-begeleide minderjarigen daarentegen worden rechtstreeks door Fedasil opgevangen en krijgen een plaats in een volwaardig opvangcentrum. Op termijn is het de bedoeling om ook het Jules Bordet ziekenhuis om te bouwen tot een dergelijk centrum.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Fedasil opent noodopvang: geen asielzoekers meer in hotels”

  1. Onze Eigen Volkse daklozen op straat maar asielkolonisten op hotel op ONZE kosten van Belasting Betalende Burgers : “Anderman’s volk eerst, Eigen Volk kan verrekken” lijkt de verborgen woke agenda !

Plaats een reactie

Delen