Vice-prime minister and Public Health and Social Affairs minister Frank Vandenbroucke pictured at a press conference after a meeting of the consultative committee with ministers of the Federal government, the regional governments and the community governments, Thursday 06 January 2022 in Brussels. The nombers of patients in hospital continue to decrease from the fourth waves but contaminations seems to rise again with Omicron variant. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Binnenland politiek

Frank VDB: “Volgend overleg geen coronabarometer? Zou politieke mislukking zijn”

Wannes Neukermans

We leven intussen wereldwijd al twee jaar lang met de kennis dat het coronavirus bestaat. In enorm veel landen worden maatregelen gestaafd aan de hand van een coronabarometer. In ons land niet: het Overlegcomité slaagt er maar niet in die handleiding samen te stellen. “Maar als we dat niet op het volgende Overlegcomité kunnen afkloppen, dan is dat toch echt wel een politieke mislukking.” Dat stelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdag in De Ochtend op Radio 1. “Maar ik zeg niet dat het gaat lukken”, temperde hij de verwachtingen.

“Ik denk dat we nu beseffen dat er een reset nodig is van de methode”, verklaarde de Vooruit-minister. Maar toegeven dat de beslissing om de cultuursector te sluiten disproportioneel was weigerde hij te doen: “Ik denk dat de beslissing overgekomen is als oneerlijk, als buiten proportie. Ik heb na de beslissing van de Raad van State meteen contact gezocht met de cultuursector: laat ons een nieuwe methode zoeken, laat ons op zoek gaan naar een stappenplan waarmee we aangeven wat men kan verwachten voor de toekomst.”

Dat stappenplan waar hij op doelt is de derde poging om een coronabarometer in te voeren. Zo’n barometer werkt met verschillende niveaus. “Je maakt een onderscheid tussen zeer ernstig, ernstig en de zaken zijn onder controle. Afhankelijk van dat niveau van dreiging, van dat risico zet je pakketten aan maatregelen klaar. Die zijn bekend, die zijn besproken”, verduidelijkte minister Vandenbroucke. De eindbeslissing ligt bij het Overlegcomité. “We kunnen echt niet denken dat we ooit op automatische piloot kunnen vliegen, we zullen de situatie telkens moeten beoordelen”, zei de minister. “Het belangrijke is dat de maatregelen klaarstaan in de steigers.” Dat brengt perspectief, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Frank VDB: “Volgend overleg geen coronabarometer? Zou politieke mislukking zijn””

  1. Tip voor onze covid-volkscommissaris FVDB: gooi de politici uit het overlegcentrum en vervang ze door virologen en woordvoerders van het medisch personeel in de ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Plaats een reactie

Delen