Franse minister: “EU-landen moeten migranten opnemen of betalen”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin. Shutterstock

Uncategorized

Franse autoriteiten willen extreemlinkse groepering opdoeken

Niels Geerinck

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde het nieuws dinsdag aan. Hij wil de extreemlinkse groepering ‘Nantes Révoltée (NR)‘ ontbinden na een zoveelste vernieltocht door het centrum van Nantes. De groep kwam al meermaals in opspraak omwille van het oproepen tot geweld en het plegen van geweld en plunderingen.

De Franse minister gaf in het parlement aan de ontbindingsprocedure te hebben gestart. De groep ligt al langer onder vuur vanwege hun gewelddadig en vernielzuchtig karakter. Afgelopen vrijdag organiseerde het collectief een onaangekondigde demonstratie die nog maar eens stevig uit de hand liep. Ongeveer 600 mensen kwamen samen in Nantes en brachten er vernielingen aan. Tal van winkelruiten sneuvelden en ook heel muren en gevels werden beklad.

De burgemeester van de stad, Johanna Rolland (PS), zegt dat ze de feiten afwijst en dat er niets is dat het geweld en de vernielingen kunnen rechtvaardigen. “Maar het recht om te demonstreren is onvervreemdbaar”, zo voegt ze toe.

Ontbinding

De vernielzucht die de groepering vrijdag tentoon wist te stellen, valt ook slecht bij Christelle Morançais, de voorzitter van Les Républicains voor de regio Pay de la Loire. Zij richtte een brief aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken waarin ze pleit voor de ontbinding van de groep. “Het historisch centrum van Nantes is opnieuw het toneel geweest van geweld en ondraaglijke plunderingen”, zo schreef ze.

Volgens Morançais was NR ook steevast aanwezig bij verschillende betogingen die allen ontaarden. “Ze houden van brutale demonstraties en willen de plundering van onze stadcentra legitimeren. Ze dragen ertoe bij dat Nantes de hoofdstad is geworden van extreemlinks geweld in Frankrijk.”

Zoals de kaarten nu op tafel liggen, lijkt Darmanin zich op één lijn te bevinden met Morançais. Nantes Révoltée riep in oktober vorig jaar nog op tot geweld tegen presidentskandidaat Eric Zemmour. Ze verstoorden ook zijn boekvoorstelling in Nantes.

De groep zelf spreekt van een “geslaagde publiciteitsstunt” die hun tijdschrift dat ze uitgeven tegoeden zal komen, zo laten ze weten via hun Twitter. “Wat wordt ons precies verweten? Dat we niet hebben gehuild om de beelden van gebroken ramen?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Franse autoriteiten willen extreemlinkse groepering opdoeken”

  1. Als publiciteitsstunt voor andere linkse gewelddadige groeperingen kan dit natuurlijk tellen.
    Dat men zulke groeperingen wil verbieden is evident, maar de feiten afwijzen en er in één adem aan toe te voegen dat “het geweld om te demonstreren onvervreemdbaar [is]” (dixit burgemeester) wijst op een gebrek aan moed daar de groepering het uitdrukkelijk om vernielingen te doen is.

  2. “Les bains Nantais”, daaraan doet het me denken. Als je dat vandaag opzoekt krijg je badkamers en hydrothérapie.
    Maar het is ook de verdrinking van kinderen, ouderlingen, priesters, krijgsgevangenen en koningsgezinde burgers van Nantes tijdens de Franse revolutie. Die linkse extremisten lijken wel hun nakomelingen.

Plaats een reactie

Delen