Uncategorized

Gevangenispersoneel legt voor 24 uur het werk neer

Redactie PAL

Om de overbevolking in de gevangenissen aan te klagen zullen de Nederlandstalige instellingen in ons land vanaf 22.00 uur deze avond staken. De vakbonden vragen een dringende oplossing voor het probleem dat als jaren aansleept.

Op dit moment zitten in België zo’n 10.700 mensen achter de tralies, terwijl er in theorie slechts plaats is voor 9.500 gedetineerden, verspreid over 35 gevangenissen. Dat wil zeggen dat er voor 1.200 van hen eigenlijk extra capaciteit moet gecreëerd worden. Die overbevolking is geen nieuw probleem, maar sleept al vele jaren aan.

Geen enkele minister van Justitie wist tot op heden een duurzame oplossing te vinden. Ook nu niet, want om de grootste nood tijdelijk te verlichten werden bedden bijgeplaatst in de bestaande cellen, maar daar is het gevangenispersoneel niet blij mee. Volgens hen is die situatie niet tijdelijk, zoals Vincent van Quickenborne hen belooft, maar permanent. “Daarom is het wantrouwen bij het personeel groot.”, zegt Robby De Kaey, lid van de socialistische vakbond ACOD.

Nieuwe en concrete initiatieven

De vakbonden willen dus geen extra bedden in de bestaande gevangenissen, maar willen andere oplossingen zien. Hoewel er twee nieuwe gevangenissen de deuren zullen openen in Haren en Dendermonde, is dat niet genoeg om alle gevangenen een volwaardige plek te geven. Daar komt nog eens bij dat de gevangenis van Ieper tijdelijk zal sluiten voor onderhoud, waardoor ook die gedetineerden in andere gevangenissen moeten worden geplaatst. “We vragen langetermijnoplossingen, binnen afzienbare termijn, ook voor het personeelstekort.”, zegt De Kaey nog.

24-uurs staking

De vakbonden zaten vrijdag al eens samen met enkele medewerkers van minister Van Quickenborne. Hoewel de vakbonden dat overleg als “constructief” zagen, was het toch niet genoeg om de staking te vermijden. De vakbonden hebben het er namelijk ook moeilijk mee dat de minister zelf nog nooit aanwezig was voor overleg, en dat sinds zijn aantreden in oktober 2020. Daarom begint vanavond om 22.00 een staking die 24 uur zal duren, waarbij elk personeelslid dat mag staken het werk zal neerleggen. Maandagavond staat dan eenzelfde actie gepland in de Franstalige gevangenissen, die ook 24 uur zal duren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Gevangenispersoneel legt voor 24 uur het werk neer”

  1. Een minister die nooit bij een overleg aanwezig wordt verondersteld te kunnen vertrouwen op de integriteit van zijn kabinetsmedewerkers.
    Toch roept zo ’n houding vragen op. Hij schraapt wel eigenhandig zijn ministeriële wedde bijeen en zal dit wel niet delegeren.

  2. Ze zijn in die landen van oorsprong maar al te blij dat ze hun criminelen hiernaartoe kunnen sturen. Meer dan 50% van de gedetineerden zijn vreemdelingen. Zonder te spreken van de nieuwe Belgen en de talloze die aan het gerecht ontsnappen. Zolang die landen hun bandieten niet terugnemen blijft het probleem escaleren. En een gevangene kost rond de 170€ per dag. Op de kosten van de werkende burger.

Plaats een reactie

Delen