Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Uncategorized

Groen spaart kritiek voor Vlaamse regering niet

Redactie PAL

De Vlaamse regering is volgens Groen voor de eerste helft van haar regeerperiode zwaar gebuisd. Dat zegt fractieleider Björn Rzoska in een interview met De Standaard. “Hoe moet Jambon nog beslissingen nemen?”, vraagt hij zich af.

De voornaamste kritiek van Rzoska is dat het nemen van essentiële beslissingen steeds uitgesteld wordt. Zo haalt hij het stikstofdossier aan, maar ook zaken uit de vorige legislatuur worden niet geïmplementeerd. Zo had Geert Bourgeois in 2018 nog de betonstop aangekondigd, maar ook daarover werd nog geen finale beslissing genomen. Daarnaast zijn er ook tekorten in de kinderopvang en in de scholen die niet aangepakt worden. “Ondanks de coronacrisis had men veel meer kunnen doen.“, vindt Rzoska.

De fractieleider erkent wel dat er ook zaken correct zijn gebeurd. “Ik kan gerust erkennen dat het goed was om bijvoorbeeld de woon­bonus te laten uitdoven, en ook het sociaal akkoord in de zorg- en welzijnssector was welkom.” Toch vallen er verder niet veel lovende woorden. “Voor de rest zie je toch wel een ­ongelooflijk mattheuseffect in het beleid, waarbij men nooit vertrekt vanuit de meest kwetsbaren.”

“Afwezige Jan”

Op de vraag of de Vlaamse regering volgens Rzoska het einde van de legislatuur zal halen, klinkt een weinig vertrouwensvol antwoord. “Het zal me benieuwen. Men vertrouwt elkaar ­gewoon niet meer. En we zijn nog maar halfweg. Het is ongezien hoe de meerderheid elkaar in de haren vliegt in het parlement.”, aldus de fractievoorzitter. Daarnaast spaart hij ook zijn kritiek niet ten opzichte van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Jambon is verveld van sterke Jan naar afwezige Jan. Hij zou als ­minister-president voor zijn troepen moeten gaan staan, maar ­vorige week was hij zelfs niet in de plenaire vergadering, ondanks ons aandringen.”

Vivaldi doet beter

Bart De Wever zei onlangs dat de federale regering roerloos aan de afgrond staat en dat de facturen ondertussen blijven oplopen. Die kritiek is volgens Rzoska ongegrond. “Dat het soms ook moeilijk loopt binnen Vivaldi, is niet onlogisch, gegeven de grote ideologische verschillen daar.” Toch kunnen die discussies volgens Rzoska niet vergeleken worden met de moeilijkheden binnen de Vlaamse regering. “Ik zie dat partijen discussiëren, maar wel over mogelijke oplossingen. En men zal daar ook wel uit geraken. Liever dat dan een regering die de urgentie van het probleem niet ziet. Dat gebeurt te vaak binnen de Vlaamse regering.”, beslist de fractieleider.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Groen spaart kritiek voor Vlaamse regering niet”

  1. Voor één keer moet ik Groen gelijk geven. Jambon is een sukkelaar zonder leiding, hij laat maar betijen en straft keer op keer mee de Vlaming, woonbonus, inschrijvingstaksen, digitale meter,…. Hij laat ministers zoals Somers de vrij hand en hij schuift bewust de zaak El Kouakibi op de lange baan. Zonder twijfel de slechtste minister president die we al gehad hebben, voor de werkende Vlaming toch.

  2. Rzoska is dan nog de domste niet. Jambon is dringend aan een facelift toe. Beter een Vlaamse regering die onder een sterke leiding ruziet met haar overige partijen dan dat wat wij nu moeten meemaken.

Plaats een reactie

Delen