Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Binnenland politiek

Hilde Crevits over Vlaamse regering: “Als het basisvertrouwen weg is, wordt het moeilijk om samen te werken”

Anton Schelfaut

In een interview met Het Nieuwsblad laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) haar licht schijnen over de Vlaamse regering. “We mogen de Vlaamse regering niet laten neerhalen door te veel geruzie met de federale”, waarschuwt ze.

Crevits deelt naar eigen zeggen de mening van collega Bart Somers (Open Vld), die verklaarde dat de Vlaamse regering op deze manier geen succes wordt. “Ik vind het belangrijk dat je stevig kan discussiëren over dossiers, en in deze regering hebben we genoeg gelijkenissen om die dossiers ook te laten landen”, klinkt het. “Maar dat betekent wel dat er een basisvertrouwen moet zijn. Als dat basisvertrouwen weg is, of het is heel erg aangetast, dan wordt het moeilijker om samen te werken.”

De CD&V-politica wijst erop dat minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heel veel ruimte krijgt. “Maar it takes two to tango. De bereidheid om akkoorden te sluiten moet van twee kanten komen. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ik ben ook niet de makkelijkste, maar ik sla nooit met de deur, ik roep nooit. Ik vind dat een teken van onmacht. Maar je moet nu eenmaal met elkaars temperament leren leven. Ik hoop dat de kerstvakantie rust heeft gebracht.”

Vechtfederalisme

Volgens Crevits moeten Open Vld en CD&V zich hoeden voor het vechtfederalisme van de N-VA. “Jan Jambon wil van deze regering een succes maken. Maar de N-VA zit in een spagaat”, meent ze. “In het Vlaams Parlement praat N-VA heel vaak over wat de federale ploeg doet. Ik vind dat de Vlaamse regering daardoor schade oploopt. Wij en Open VLD moeten opletten dat de regering niet gebruikt wordt om aan vechtfederalisme te doen. Dat is het grootste gevaar voor onze regering. We mogen de Vlaamse regering niet laten neerhalen door te veel geruzie met de federale.”

https://redactie.palnws.be/2021/12/somers-op-deze-manier-wordt-regering-jambon-geen-succes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Hilde Crevits over Vlaamse regering: “Als het basisvertrouwen weg is, wordt het moeilijk om samen te werken””

  1. Het Vivaldi gedrocht heeft veel geluk gehad met corona. Het was een ideale afleiding van de totale onkunde van de niet verkozenen. Ze zijn zelfs niet in staat om de idiote eisen van Groen te pareren terwijl Groen niet in staat is zijn eisen finaal door te drukken. Een regering met groen heeft nog nooit goed gewerkt. De traditionele partijen hebben het nog steeds niet begrepen dat door met groen in zee te gaan ze mee in de vernieling worden geholpen.

  2. Dit is de volgende zet van Vivaldi om hun dictatuur verder te installeren: de laatste partij die hen nog tegenwerkt uitschakelen! En dat is de taak van hun stromannen in de Vlaamse regering onder leiding van Somers. Als ze de Vlaamse regering kunnen doen vallen wordt NVA een tijger zonder tanden en is de baan naar een totalitair regime volledig vrij!

  3. het langverwachte gevolg,vld en cvp zullen er alles aan doen om tegen te werken.Hun onmacht in de federale willen ze verbergen door in de Vlaamse oppositie te voeren,net zoals in de Zweedse.NVA moet nu haar punten doordrukken zonder rekening te houden met de verraders.Als ze niet akkoord zijn moeten ze de regering maar verlaten,en Zuhal,plooi godverdomme niet voor de tsjeeven en de blauwe verraders.

  4. CD&V en OVLD collaboreren met België. Het land dat de Vlaming als tweederangsburger behandelt en Vlaanderen als wingewest gebruikt. Het was trouwens de CVP die in 1970 Vlaanderen haar numerieke meerderheid afnam en daarmee de representatieve democratie in België afschafte. Hierdoor konden Wallonië en Brussel het fortuinen kon doen betalen. Op federaal niveau liep N-VA vast op de Belgische non-democratie en op Vlaams niveau staat ze alleen. Alleen tegen de kwaadaardigheid.

  5. Hilde Crevits zegt eigenlijk dat de N-VA haar plaats moet weten. Ze zitten immers niet in de federale, waar de echte leiders van het land bij horen, en mogen blij zijn dat ze Vlaams kunnen meeregeren. Dus mogen ze wat tegenpruttelen maar moeten tenslotte doen wat de VLD en CD&V wil. Trouwens, als het VB nog meer kiezers afsnoept van de N-VA dan is de kans groot dat we in Vlaanderen een regering krijgen zonder de N-VA. Dan wordt het Groen, Vooruit, CD&V, VLD en desnoods PVDA. Dat zou ik nu eens graag zien gebeuren. Dan krijgen de Vlamingen wat ze verdienen.

Plaats een reactie

Delen