Uncategorized

Islamitische Staat wil leden uit Syrische gevangenis bevrijden

Sonja Dahlmans

Een bende van Islamitische Staat (IS) heeft donderdag in het noordoosten van Syrië een gevangenis overvallen. Tijdens deze aanval in de al-Sina gevangenis in Ghwayran bevrijdden zij volgens de Syrische Observatie Mensenrechten (SOHR) een aantal mede-jihadisten. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden echter geen ontsnappingen. Er waren twee explosies; een autobom vlakbij de deur van de gevangenis en een tweede bom die in de nabijheid van de gevangenis tot ontploffing werden gebracht. Het is de grootste aanval door ISIS sinds lange tijd.

De SDF meldt dat zij vijf huurlingen, inclusief een met de Chinese nationaliteit, hebben gedood. Nog eens 89 zouden zijn gearresteerd in en rondom de al-Sina gevangenis. Daarnaast wordt nog gemeld dat de strijd tussen beide partijen, de SDF en ISIS, nog steeds bezig is. Momenteel zijn er nog altijd pogingen van binnenuit de gevangenis door IS-leden om te ontsnappen, zo meldde de SDF zojuist. Inmiddels zouden er mensen in grote getalen op de vlucht zijn , weg van de omgeving van Ghwayran door het aanhoudende geweld. Het geweld komt zowel van binnen als van buiten de gevangenis.

Het Rojava Informatie Centrum meldt dat er gisteravond 8 jihadisten wisten te ontsnappen. Twee daarvan zouden inmiddels opnieuw zijn gearresteerd. De beschietingen die momenteel nog altijd plaatsvinden, zouden volgens RIC ook vanuit huizen in de buurt komen als “een boodschap van hoop voor de IS’ers binnenin de gevangenis.”

De gevangenis bij Ghwayran is een van de grootste strafinrichtingen voor jihadisten van Islamitische Staat. Nadat de beide bommen waren afgegaan vielen leden van Islamitische Staat de Koerden aan: zij hebben de leiding over de al-Sina gevangenis. De aanslag op de gevangenis zou gepleegd zijn door zogenaamde slapende cellen van Islamitische Staat die in de omgeving van de gevangenis zouden zijn geïnfiltreerd. De groep is nog altijd aanwezig, zij het met minder grote aantallen jihadisten dan voorheen, in Irak en Syrië. In een latere verklaring zeiden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) aan dat de situatie in de gevangenis inmiddels weer onder controle is.

Voortdurend geweld

Volgens de SDF-woordvoerder zouden er met tussenpozen geregeld aanvaringen zijn met Islamitische Staat in de omgeving rondom de gevangenis. Volgens de Koerden zijn er jihadisten van meer dan 50 verschillende nationaliteiten binnenin door Koerden bewaakte gevangenissen in Syrië. Meer dan 12.000 vermeende jihadisten zouden in totaal nog worden gevangen gehouden. Familieleden, inclusief kinderen, van vermeende jihadisten van Islamitische Staat worden in door Koerden geleide kampen opgevangen.

Wat nog over is van Islamitische Staat heeft zich teruggetrokken in diverse schuilplaatsen in de woestijn. Van daaruit vallen zij continu Syrische legereenheden en geallieerde krachten aan. In november 2021 werd bekend gemaakt dat er een toeneming is van aanvallen van Islamitische Staat in het oosten en in het midden van Syrië. Er werd destijds een aanslag gepleegd vlakbij de oude stad Palmyra. Deze stad uit de antieke oudheid werd in 2015 en 2017 ernstig beschadigd door Islamitische Staat.

Tijdens het schrikbewind van ISIS in Irak en Syrië werden christenen en Jezidis vervolgd. Velen werden gedood, de vrouwen en kinderen tot slaaf gemaakt. Veel vrouwen en meisjes werden verhandeld als slavin en verkracht door IS-leden zelf. Veel van hen zochten hun toevlucht in gebieden die worden gecontroleerd door de Koerden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen