Uncategorized

LIVE Betoging Brussel: Politie telt 50.000 deelnemers, waterkanon en traangas ingezet

Redactie PAL

Zondag vindt in Brussel een nieuwe betoging plaats tegen de coronamaatregelen. De politie is massaal op de been gebracht aangezien de organisatie meer dan 100.000 deelnemers verwacht. Het Schumanplein is ondertussen reeds afgesloten.

15u22: De toespraken zijn beëindigd, maar de relschoppers gaan nog steeds de confrontatie met de politie aan. De agenten gebruiken nog steeds traangas en waterkanonnen.

14u59: Ondertussen heeft de oproerpolitie de waterkanonnen ingezet om de relschoppers uit elkaar te drijven.

14u38: Een groep gemaskerde betogers maakte amok in de Europawijk. De politie zette traangas in en heeft twee waterkanonnen klaar. In een gebouw van de Europese Unie zijn al meerdere ruiten gesneuveld.

Volgens Europeans United, één van de organisaties achter de protesten, is het de bedoeling om met de betoging een “open debat” te creëren. Daarnaast wordt gegokt op zo’n 100.000 aanwezigen, al wil de politie dat niet bevestigen. Wat wel zeker is: het aantal deelnemers ligt ongetwijfeld hoger dan bij de vorige coronabetoging. Deze kon toen op zo’n 30.000 deelnemers rekenen, veel meer dan voorspeld. Europeans United organiseert de demonstratie samen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstration en meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa.

Kleine ring en Belliardstraat

Momenteel passeert de manifestatie over de kleine Brusselse ring, nadat ze aan het Noordstation was vertrokken. Het is de bedoeling om rond 14u30 te arriveren in het Jubelpark, waar een reeks internationale sprekers de menigte zal toespreken. Er werd op voorhand door de organisatie aangekondigd dat de sprekers niet de mening van de organisatie weerspiegelen, maar dat de organisatie vooral wil horen wat iedereen te zeggen heeft. “Met de mensen die komen spreken gaan wij van Europeans United niet noodzakelijk akkoord. Het is publiek geweten dat ik bijvoorbeeld zelf geen antivaxer ben”, aldus organisator Tom Meert. Wel is de organisatie bijvoorbeeld gekant tegen het gebruik van het Covid Safe Ticket.

https://twitter.com/BE_giilles/status/1485194007156248582

Steeds groter wordende groep

Volgens de organisatie is er een steeds groter wordende groep van mensen die zich niet kunnen vinden in de maatregelen. “Om iets te doen aan de polarisatie tussen mensen die voor of tegen maatregelen zijn, willen we het openbaar debat op gang trekken zodat mensen op die manier andere standpunten beter leren begrijpen.”, zegt Tom Meert van Europeans United. Daar voegt hij nog aan toe dat “wij brave huisvaders en -moeders zijn die niet thuis horen daar op straat. En we vragen niet om onze standpunten over te nemen, enkel om erover te kunnen praten.”

Daarnaast nemen ook enkele bekende mensen deel aan de betoging. Zo postte de Nederlandse opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek een video waarin te zien is hoe ze mee stapt in de mars.

Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove is eveneens aanwezig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “LIVE Betoging Brussel: Politie telt 50.000 deelnemers, waterkanon en traangas ingezet”

  1. Beste Dries. Onze burgerrechten worden dagelijks geschonden door flikken die straffeloos hun macht misbruiken om niet te doen waarvoor ze betaald worden. Voorbeeld: weigeren proces-verbaal op te stellen voor een klachtmisdrijf wanneer de benadeelde partij hierom vraagt, geen gevolg geven aan een vraag tot interventie, mensen intimideren die klachten melden aan de burgemeester, vals verklaringen afleggen etc… Tot nader order heb ik u nog weten reageren. Dus klinkt uw uitspraak over vrijheid nogal wrang in mijn oren.

  2. De betoging zou volledig goed verlopen zijn moest dat crapuul Antifa en Blacs niet op de proppen gekomen zijn. Wat er dan dan gebeurt is is een regelrechte schande. Kom mij niet vertellen dat ze het niet wisten dat ze daar waren. Dat gespuis moest direct geneutraliseerd zijn. Dit is de zoveelste keer met een betoging dat het door dit gespuis uit de hand loopt. Nu moet er koppen rollen zowel bij de politie als bij de politiek. Van Quickenborne en Verlinden, en ook bij de politie die hun mensen gewoon in de steek lieten. Moest ik politieagent zijn ik zocht mij per direct een ander job. Dit slikte ik niet meer.

  3. Geen spuitbussen maar rubberen kogels.
    Ga je de politie reduceren tot bokszakken?

    Mag daarnaast de politie een spuwende puber niet langer een draai om de oren geven?

    Ge moet stoppen met de autoriteit van de politie te ondermijnen.

    Dat administratief aanhouden is onzin.
    Een rubberen kogel is dat niet.

  4. Bartje @)Niemand hoeft de autoriteit van de matrakken/blauwe knokploegen te ondermijnen, daar zorgen ze zelf voor met het plegen van machtsmisbruik en illegaal geweld. Liefst door met vier à vijf smerissen een weerloze burger die op de grond ligt af te rossen. Wie dergelijke misdaden goedkeurt heeft een moreel probleem.

Plaats een reactie

Delen