De nasleep van een eerdere terreurdaad in een synagoge in Pittsburgh in 2018 (Shutterstock)

De nasleep van een eerdere terreurdaad in een synagoge in Pittsburgh in 2018 (Shutterstock)

Uncategorized

Man neemt gijzelaars in Texaanse synagoge en eist vrijlating van Pakistaanse terroriste

Pieter Van Berkel

Afgelopen weekend werden vier joodse gelovigen gegijzeld in een synagoge in de Amerikaanse staat Texas. De gijzelaars overleefden de feiten. De gijzelnemer, Malik Faisal Akram, kwam om. Hij had de vrijlating van een Pakistaanse terroriste geëist.

Een gijzeling in de Congregation Beth Israel-synagoge in Colleyville, nabij Forth Worth in de Amerikaanse staat Texas, eindigde dit weekend in de ongedeerde ontsnapping van de vier gijzelaars.

De gijzelnemer werd geïdentificeerd als Malik Faisal Akram. Hij kwam om tijdens de gijzeling. Akram heeft de Britse nationaliteit, zo bevestigde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij eiste naar verluidt de vrijlating van Aafia Siddiqui, een Pakistaanse vrouw die in Texas achter de tralies zit vanwege haar rol in het plannen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De FBI beschouwt de feiten als “terreur-gerelateerd”. Ook de Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) sprak van “een terreurdaad” en “toenemend antisemitisme”.

Antisemitisme

De FBI kreeg evenwel veel kritiek te verduren na een verklaring waarin gezegd werd dat de eisen van Akram “niet specifiek betrekking hadden op de Joodse gemeenschap”. Siddiqui, de vrouw van wie Akram de vrijlating eiste, heeft wel degelijk een geschiedenis van antisemitisme. Zo eiste ze tijdens haar proces dat juryleden een DNA-test ondergingen en verwijderd moesten worden “indien zij een zionistische of Israëlische achtergrond hebben”.

De zaak kreeg intussen ook een staartje in het Verenigd Koninkrijk. De Britse politie heeft twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling. “Als onderdeel van het lopende onderzoek naar de aanval die plaatsvond in een synagoge in Texas op 15 januari 2022, hebben agenten van de Counter Terror Policing North West twee arrestaties verricht in verband met het incident”, klinkt het in een verklaring.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Man neemt gijzelaars in Texaanse synagoge en eist vrijlating van Pakistaanse terroriste”

  1. Wat een C/P kemel. Die vrouw is niet veroordeeld om de beschreven reden maar omdat ze tijdens ondervraging met M4 zou geschoten hebben die idioot had laten slingeren tijdens ondervraging in Bagdad.

Plaats een reactie

Delen