Vicky Reynaert (Photonews)

Vicky Reynaert (Photonews)

Uncategorized

Meerderheidspartijen willen strengere sancties tegen Polen

Belga Press Agency

De Kamer wil bijkomende Europese sancties tegen Polen omwille van ‘de aanhoudende schendingen van de rechtsstaat’. Een resolutie van de meerderheidspartijen die daarom vraagt, kreeg donderdagavond groen licht in het halfrond.

De conservatieve Poolse regering voerde in 2020 een hervorming van de al relatief strenge abortuswetgeving door, waardoor Poolse vrouwen nu enkel nog een zwangerschap kunnen laten onderbreken als de gezondheid van de moeder in gevaar is, of wanneer het kind is verwekt door verkrachting. De nieuwe wetgeving leidde eind vorig jaar nog tot de dood van een jonge vrouw, die een bloedvergiftiging had opgelopen na zwangerschapscomplicaties.

Warschau ligt al langer onder vuur omwille van controversiële gerechtelijke hervormingen (volgens de Poolse regering om overblijfselen van de communistische regering uit te bannen). Het land wordt er door Brussels van beticht de rechtsstaat en de mensenrechten te schenden. De Europese Unie startte al een zogenaamde artikel 7-procedure op, die er uiteindelijk toe kan leiden dat het stemrecht van Polen tijdens Europese ministerraden wordt opgeschort.

Dat laatste maakt voorlopig maar weinig indruk op de Poolse regering, vreest Vooruit-Kamerlid Vicky Reynaert. Zij diende samen met enkele collega’s binnen de meerderheid een resolutie in waarin ze pleit voor strengere sancties, ook financieel. De resolutie werd donderdagavond goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer. Oppositiepartijen N-VA en PVDA onthielden zich, het Vlaams Belang stemde tegen. 

Concreet roept de tekst de regering op om er binnen de Europese Raad voor te pleiten om snel werk te maken van het conditionaliteitsmechanisme, dat het mogelijk maakt om Europese subsidies voor een lidstaat op te schorten indien de schendingen van de rechtsstaat in dat land de Europese financiële belangen dreigen te schaden. De nationalistische regeringen in Polen en ook Hongarije stapten naar het Europees Hof van Justitie tegen dat mechanisme. Een verdict wordt binnenkort verwacht, maar de advocaat-generaal van het Hof gaf Warschau en Boedapest alvast geen gelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

23 gedachten over “Meerderheidspartijen willen strengere sancties tegen Polen”

  1. Wat zou je denken moest Polen zich gaan moeien met hoe de zaak El Kouakibi hier wordt afgehandeld? Het geld van honderdduizenden belastingbetalers werd schandalig misbruikt voor eigen gewin, en noch de politiek, noch justitie, dat met vivaldi een verlengstuk van de politiek is geworden, doen er wat aan. Ik zou zeggen: los eerst uw eigen stront op vooraleer een ander terecht te wijzen.

  2. Het wordt hoog tijd dat die bemoeizucht van europa stopt. Elk land beslist over zijn digen wetten, dat is democratie. Indien het volk hier niet mee tevreden iw zal dit zich uiten bij de verkiezingen. Het vingertje van het eurocircus moet dringend geamputeerd worden. Het beste zou nog zijn dat deze ‘geviseerde landen’ eruit stappen.

  3. Zo graaft de EUSSR op termijn haar eigen ondergang. Voor de NATO is Polen van strategisch belang en de EUSSR, zelf geen bijzonder goede leerling, riskeert daar tegen een muur aan te lopen.
    Wel mag de onbetrouwbaarheid van de huidige USA-regering niet uit het oog verloren worden.

  4. “… meerderheidspartijen …” : ik neem aan dat door slordigheid dit zo letterlijk is overgenomen van BPA ? Tot hiertoe spraken we toch immer over een minderderheidsregering ?

  5. Een land ( Belgie ) dat de vrije meningsuiting aan banden legt door middel van gerechtelijke vonnissen.Dat zelfde land dat de bevolking maatregelen oplegt die in strijd zijn met de grondwet. Dat land gaat nu eens de grote hypocriet uithangen en een ander Europees land sancties opleggen.

  6. Dat de kamer 1st maar eens de schendingen in eigen land oplost,alvorens buurlanden te ‘cancelen’.
    Altijd dat belerend vingertje naar anderen,maar intussen zelf een dictatuur opzetten.

  7. N-VA en PVDA, in casu de struisvogel of a-sexuele partijen, onthielden zich. Een partij had de moed om tegen te stemmen. De meerderheidspartijen, in de volksmond de Vivaldi criminelen, worden niet bij naam genoemd. Applaus voor het VB. Rode kaart voor Vivaldi en gele kaart de twee aapjes die niet zien en horen.

  8. Het gaat hier van erg naar erger .Een regering met een bende ONBEKWAME snotneuzen gaan hier even hun woke gedacht zeggen .Leer het leven kennen en kom binnen 20jaar eens uw gedacht zeggen sukkeltjes met hun diplomas van ik kan niet meer en in de praktijk onbekwaam tot en met .Polen en Hongarije doen het VEEL beter dan het kleine Belgiè dat aan de infuus van Europa hangt met vriendjespolitiek en kontkruiperij .Ze durven het hun niet permiteren het Europees theater tegen te praten dan zitten ze zonder zuurstof .Dus dan maar ventileren en afgeven op Polen en Hongarije terwijl Belgiè bij de slechtste en de zwakste van de klas horen hypocrieten

  9. Polen is een autonome Natiestaat met eigen democratische gestemde wetgeving. Het getuigt van een arrogante betweterige PoCo-pretentie onze normen die een meerderheid bij ons zou (“conditionalisch” !) koesteren, aan een andere Natiestaat in casu Polen, op te dringen.

  10. Abortus enkel toegelaten als de gezondheid van de moeder in gevaar is, of wanneer het kind is verwekt door verkrachting. Daar ben ik het voor 100% mee eens. Een mens is geen wegwerpartikel.

  11. En dan lopen ze toch gewoon over naar Rusland en schuift de barbarengrens nog wat meer op naar het Westen. Tevreden zo ? Linkse haatpartijen zitten in de zak van Rusland en China, ook tevreden dan ?

  12. Abortus is controversieel en zal dat hopelijk altijd blijven. Het gaat tenslotte om een mensenleven, daar ga je niet licht over. De leeftijd tot wanneer de gemeenschap abortus (infanticide) tolereert zal nooit onbetwistbaar en absoluut zijn. Ik vind de huidige regeling ok, maar zou het absoluut verkeerd vinden om abortus als een mensenrecht te verabsoluteren. Leven doden is nooit een mensenrecht.

Plaats een reactie

Delen