Uncategorized

N-VA eist transparantie over uitgaven Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Redactie PAL

De N-VA wil dat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen inzage verschaft in haar uitgaven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Gisteren bleek immers dat het Instituut zo’n 130.000 euro belastingsgeld had betaald aan advocaten in de zaak-De Pauw.

U kon gisteren al lezen dat de zaak-De Pauw reeds 130.000 euro heeft gekost aan de belastingbetaler. Dat geld ging voornamelijk naar advocaten van de vrouwen die De Pauw voor de rechter hadden gedaagd. Zij moesten die echter niet zelf betalen, maar het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft alle advocatenkosten gedragen. Uit onderzoek bleek dat het om een gigantische som ging. Ook kostte het heel wat moeite om erachter te komen hoeveel het Instituut nu precies had uitgegeven, daar Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut, eerst niks wou zeggen. Dat laatste wil de N-VA nu aanpakken.

Geen transparantie én geen aanbesteding

Het feit dat er zo moeilijk wordt gedaan omtrent transparantie over uitgaven is een constante bij de overheidsinstelling, stelt de N-VA. “Het Instituut en staatssecretaris Schlitz (Ecolo) konden geen duidelijkheid verschaffen waarom ze bepaalde vzw’s enorm veel subsidies geven. Financiële transparantie is nochtans fundamenteel voor elke organisatie die werkt met belastinggeld.”, klaagt Kamerlid Kathleen Depoorter aan.

Dat is echter niet het enige probleem zegt de N-VA. Ook het feit dat er geen openbare aanbesteding is gebeurd zorgt voor wrevel, omdat dit verplicht is voor overheidsopdrachten. Daarop reageert Liesbet Stevens “dat het om een overweging ging.” Ook Schlitz zegt dat haar kabinet daar niets over te zeggen heeft. “Het Instituut is een onafhankelijk overheidsorgaan. Ze kunnen dus autonoom beslissingen maken en aanbestedingen uitschrijven. Het is aan de Raad van Bestuur om dat te controleren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “N-VA eist transparantie over uitgaven Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen”

  1. Bij de RvBestuur (stemgerechtigd) zijn ze met 14 , 13 vrouw / 1 man ?? Voorts zijn er 2 regeringscommissarissen , die er op toezien dat de belangen van de staat (wij) worden gevrijwaard ??Van de directeur Pasteels hebben we nog niks gehoord ?? (ziek ?) Het ziet er weer een potje uit.

  2. Dat de N-VA maar meteen het hele subsidiesysteem aanpakt, want er zijn nogal wat ngo’s en vzw’s die nog minder transparant zijn dan de dichtste mistbanken.
    Subsidiedrang is de kwaal van de Vlaamse regering.

  3. In de Raad van Bestuur zitten twee regeringsafgevaardigden. Het is hun plicht de besluiten van de raad tegen te houden en dit aan hun voogdijminister te melden, wanneer die besluiten tegen de wet indruisen. Wat hier bij het niet aanbesteden van de opdracht om een advocatenbureau aan te stellen duidelijk is gebeurd

  4. De naam van dat instituut is ook volledig fout. Gelijke kansen, ja. Gelijkheid, neen, want die onrealistische utopie bedreigt de keuzevrijheid en dus het geluk van allen. Gelijk voor de wet, ja. Positieve discriminatie, neen.

Plaats een reactie

Delen