Uncategorized

Oekraïne wijst Rusland aan als schuldige voor cyberaanval

Redactie PAL

Volgens het Oekraïens ministerie voor Digitale Transformatie is het Rusland die achter de cyberaanval van afgelopen vrijdag zit. Ze zegt daarover concrete bewijzen in handen te hebben. Bij de aanval werden overheidswebsites van verschillende ministeries getroffen.

De websites van verschillende Oekraïense ministeries werden gehacked, net op het moment dat er zich 100.000 Russische troepen verzameld hadden aan de oostgrens van het land. Bezoekers van die sites kregen een boodschap te lezen in het Pools, Oekraïens en Russisch.  Daarin stond dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers waren gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zouden gemaakt worden op het internet. Daarbij kreeg de bevolking ook een waarschuwing: “Oekraïners, wees bang en bereid u voor op het ergste.”, stond er te lezen.

“Hybride oorlog”

Volgens het ministerie voor Digitale Transformatie moet de aanval geplaatst worden “in de hybride oorlog die Rusland sinds 2014 voert tegen Oekraïne”. Volgens regeringsbronnen is het doel van de aanval niet alleen om “de samenleving te intimideren”, maar tevens om het land te destabiliseren. De aanval zou er namelijk voor moeten zorgen dat de bevolking het vertrouwen in de regering verliest.

Het zou daarbij niet de eerste keer zijn dat Oekraïne het slachtoffer wordt van een Russische cyberaanval. In 2017 was er reeds een grote aanval op kritieke infrastructuren en diensten. Nog eens twee jaar eerder, in 2015, werd het gehele Oekraïense elektriciteitsnetwerk geviseerd.

Microsoft

Ook Microsoft, die de software levert waarop de computers van de Oekraïense regering draaien, heeft intussen wat meer informatie verschaft over de aanval. Zo is ondertussen duidelijk geworden dat op tientallen computers schadelijke software is ontdekt, waardoor die computers niet meer bruikbaar zijn. Volgens Microsoft gaat het om software die specifiek gemaakt is om gegevens op die computers te vernietigen wanneer iemand er het bevel toe geeft. “Deze malware is ontwikkeld om destructief te zijn.”, aldus de techgigant.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen