(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Omstreden critical race theory duikt op in steeds meer Amerikaanse universiteiten

Carl Deconinck

De omstreden critical race theory wordt onderwezen in honderden universiteiten in de VS. Dat stelt CriticalRace.org vast.

De critical race theory beweert dat de maatschappij gebaseerd is op racistische structuren en dus institutioneel racistisch is. Van een lijst met meer dan 500 universiteiten en instellingen van hoger onderwijs in Amerika, zijn er minstens 236 die opleiding geven rond ‘antiracisme’, ‘gelijkheid’ en ‘verborgen bias’. Dat zijn typische begrippen die steeds terugkeren bij de critical race theory.

Conservatieven in de VS proberen bij te houden hoe diep die ideologische theorie het hoger onderwijs infecteert. En dat blijkt al zeer diep te zijn. Dat bewijst William Jacobson. Hij is professor recht aan Cornell en ligt aan de basis van de website CriticalRace.org. Jacobson wil er een database mee bouwen om burgers te wapenen tegen de CRT. Hij wil aan ouders en studenten laten weten dat zie niet alleen staan wanneer ze geconfronteerd worden met de theorie.

De professor onderstreept dat hoger onderwijs de bron van het probleem is. Aan Fox News zegt hij dat het “de ideologische moedermelk” is van activisten en meegegeven wordt aan mensen die dan terechtkomen in overheidsjobs, onderwijs of de journalistiek, waar ze de ideologie verspreiden. Volgens de theorie draait alles om ras. Jacobson besluit dat het hoger onderwijs op die manier mensen tegen elkaar opzet in plaats van problemen op te lossen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Omstreden critical race theory duikt op in steeds meer Amerikaanse universiteiten”

  1. Het ‘hoger’ onderwijs staat al lang lager in mijn achting. Zo de universiteit, zo de rector en omgekeerd.
    Een infecterende beweging heeft men aan de universiteiten in de jaren rond 1968 ook gekend, met uitzaaiingen in alle gelederen van de maatschappij.

  2. Les biologie: rassen bestaan zeker, neem de zoogdieren, er zijn rassen bij konijnen, honden, paarden … De mens is ook een zoogdier en wij zijn geen uitzondering, er zijn mensenrassen.

  3. Critical race theory is een ideologie van het padje af, met – volgens mij – de potentie om meer dood en vernieling te zaaien dan de ideologieën van de 20ste eeuw samen. We zullen zien. De toekomst moet nog geschreven worden.

Plaats een reactie

Delen