Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Uncategorized

Online ‘burgerbevraging over staatshervorming’ gaat 2,1 miljoen euro kosten

Niels Geerinck

Het totale kostenplaatje van de online bevraging over een verdere staatshervorming, gaat de belastingbetaler zo’n 2,1 miljoen euro kosten. Dat bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De bevraging zal handelen over “de modernisering, de verhoging van de efficiëntie en de verdieping van de democratische beginselen van de staatsstructuur”, zo klinkt het. Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR) zullen toezien op de uitrol ervan.

Bevraging

Volgens Verlinden werd de taak uitbesteed aan het communicatiebureau DBP Partners. Die krijgen op hun beurt dan weer toegang tot een collectief van academici, waaronder Patricia Popelier (UA) en Jean-Benoit Pilet (ULB). Als alles goed gaat zal de bevraging gebeuren tijdens de eerste jaarhelft van 2022.

De academici zullen ondersteuning bieden bij het uitmaken van de inhoud, het proces, de methode en het opstellen van de vragen bij dit zogenaamd “dialoogplatform over de toekomst van het Belgisch federalisme”. Alles komt neer op een half miljoen euro, waardoor het totaalplaatje zo’n 2,1 miljoen euro zal kosten.

De bevraging zou zich richten op thema’s zoals de gemeenschappen, gewesten en de verdeling van de bevoegdheden. Momenteel wordt er nog verder aan de uitwerking van de thema’s en bijhorende vragen gewerkt.

“Peperdure burgerbevraging”

De paars-groene bevraging wordt niet door iedereen met open armen opgewacht. Onder andere Sander Loones, N-VA Kamerlid, toont zich erg kritisch. “Het is een peperdure burgerbevraging die zal leiden tot een schijnwerkelijkheid, terwijl het parlement gewoon buitenspel wordt gezet”, zo fulmineert hij.

Eerst de verkiezingsuitslag negeren, een regering maken die geen meerderheid heeft in Vlaanderen en dan met een peperdure opiniepeiling een schijnwerkelijkheid proberen af te kopen. De Vivaldisten blijven verbazen”, zo gaat Loones verder.

“Wat hebben de Vivaldisten te verbergen?”

Het Kamerlid is ook erg sceptisch over de uitwerking van het platform. “Het parlement wordt niet betrokken bij de vragen en mag niet in dialoog gaan met de experten. Wat hebben de Vivaldisten te verbergen?”, zo vraagt hij zich af. “Al onze evidente bemerkingen daarover worden al maanden droogweg afgeketst.”

Loones hekelt ook heel de retoriek rond de ‘democratische vernieuwing’ die de paars-groene regering wil bewerkstelligen. “Opmerkelijk is dat de regering-De Croo haar Dialoogplatform verkoopt als methode om ‘de democratie te moderniseren en verdiepen’. “Maar wie inspraak wil verhogen, legt het parlement beter niet het zwijgen op”, zo vat hij samen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

18 gedachten over “Online ‘burgerbevraging over staatshervorming’ gaat 2,1 miljoen euro kosten”

  1. Daar komen de “experts” weer aan. Ze gaan de vragen zodanig stellen dat er een voor de federale regering gunstig antwoord móét uitkomen.

  2. Hoedt u voor dergelijke bevragingen. De vragen kunnen zo geformuleerd worden dat de door de vivaldioten gestelde sleutelstaat leidt tot de gewenste uitkomst.
    De coronacrisis steekt uiteraard een handje toe.
    Dat CD&V hier voortrekker is hoeft niet te verwonderen. Zoals Doctor Faustus heeft die partij haar ziel verkocht aan de rood-groen-blauwe Mephisto.
    De bevraging die er werkelijk toe doet zal in 2024 plaatsvinden.

  3. Bedankt Open Bld, CDnV en andere ultralinkse partijen stemmers… Hopelijk zal hun import in zeer groot volume niet volstaan om de Vlaamse partijen te stoppen een eind te maken aan de belzieke waanzin!!!

  4. een verdere uitholling van de democratie, die vragen worden zodanig gesteld dat de resultaten steeds in de richting gaan die vivaldi wil. disidente antwoorden worden eruit gefilterd. hallo dictatuur.

  5. Maar geld voor de veiligheid van burgers (kinderen) te garanderen is er niet.
    Geloof me, de onvrede onder de bevolking over onze ‘leiders ‘
    begint een kookpunt te bereiken.

  6. In principe is een burgerbevraging goed, zolang ze niet vrijblijvend is (wat ze wel zal zijn). Ondertussen wordt er tijd getrokken en hoeft er weer geen politieke actie ondernomen worden. Pappen en nathouden. Wat dan weer oneindig veel meer is dan wat Bart De Wever en zijn partij doen.

  7. Manipulatie en bedrog gekoppeld met verspilling van belastinggelden. De enige democratische raadpleging van de burger bestaat uit een referendum. Wie het niet wil snappen is dom of ter kwader trouw. Aan welke criteria beantwoordt het blonde Anneliesje.

  8. Een bindend referendum, stond dat niet in de burgermanifesten van Verhofstadt (VLD) en de verkiezingsbeloften van OVLD destijds? Als Zombie-Blondie dat wilt kan ze dit misschien eens onder de neus van onze Eerste Hoerenloper duwen.

  9. Een burger bevraging waarom is dat nodig? Was de verkiezingsuitslag niet klaar genoeg VLAANDEREN wil een eigen VLAAMSE staat met een rechts beleid en geen federale regering met extreem groene – rode – onbekwame en niet verkozen ministers en zeker geen fils à papa als eerste minister.

Plaats een reactie

Delen