Links het oude logo, rechts het nieuwe

Binnenland politiek

Onvrede over nieuw stadslogo Leuven: “Jammer dat geschiedenis verdwijnt”

Wannes Neukermans

Vanmiddag stelde de stad Leuven haar nieuwe stadslogo voor. Het nieuwe logo vervangt het oude, waar het historische stadhuis in was verwerkt. Volgens de stad zelf “een logo die de huidige stad goed weergeeft”. Er is echter ook veel tegenkanting: Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Maar wat wij heel erg betreuren is het gebrek aan herkenbaarheid, aldus N-VA-gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers.

In het vroegere logo (links) was het stadhuis van Leuven verwerkt. “Maar in het nieuwe logo (rechts) herken je de stad niet meer. Wat ons betreft mist dit logo de authenticiteit die Leuven zo uniek maakt. Datgene waardoor de Leuvenaar zich Leuvenaar voelt. In het vorige logo zag je een duidelijke link naar het kenmerkende Leuvense erfgoed en naar onze rijke Leuvense geschiedenis. Hier vind je niets van terug in het nieuwe logo”, laat N-VA weten in een persbericht.

100.000 euro voor wat strepen

Maar ook het de prijs van het nieuwe logo doet wenkbrauwen fronsen bij de oppositiepartij: “Voor het ontwikkelen van het logo en de implementatie van de nieuwe huisstijl trekt Leuven meer dan 100.000 euro uit. Op dit moment van onzekerheid zijn er absoluut andere prioriteiten en dit geld van de Leuvense belastingbetaler had op een veel betere manier besteed kunnen worden, daar waar het echt nodig is.” Het is niet de eerste keer dat een gemeente zo veel geld uitgeeft aan een nieuwe huisstijl. Zo gaf Keerbergen, een dorp met amper 12.000 inwoners, ook meer dan 30.000 euro uit aan hun nieuwe logo.

Op de website van de stad wordt het nieuwe logo als volgt verdedigd: “Het nieuwe logo draagt uit waar Leuven voor staat”

  • Een warme stad waar bijna 190 nationaliteiten thuis zijn en samenwerken.
  • Open, onbevangen en baanbrekend innovatief.
  • Een stad van oneindige mogelijkheden, die liever ja zegt dan nee.
  • Een stad waar je een jonge, frisse dynamiek voelt.
  • Een stad in beweging, die zichzelf constant vernieuwt, nooit af is.
  • Een stad die denkt aan de toekomst, met respect voor het verleden.

Het vorige logo dateert van 2009. Tijd om de stad in een nieuw jasje te steken, redeneert Leuven: “Onze stad is niet meer dezelfde als tien jaar geleden en dat willen we ook uitstralen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

23 gedachten over “Onvrede over nieuw stadslogo Leuven: “Jammer dat geschiedenis verdwijnt””

  1. Het nieuwe stadslogo doet echt pijn aan mijn hart. Kan iemand uitleggen wat dat zelfs moet betekenen? (Texto) Waarschijnlijk zoals Timmermans ooit zei: Europe will be diverse. Dit terwijl Leuven een Vlaamse stad is waar 190 nationaliteiten komen studeren. En de Vlamingen laten weer begaan en ondergaan.

  2. De omvolking en het uitwissen van de eigenheid gaan verder. Poco en woke is alles wat de klok slaat. Als men de verantwoording voor dit nieuwe logo leest weet men hoe laat het is. Klaagt de schuldige partijen aan en houdt dit vol tot de volgende verkiezingen.
    Het grafisch ‘studie’bureau zal de hele commotie worst wezen: de centen liggen in het laagje of zitten in de zakken en daarop komt het aan.

  3. 100.000 euro? Mijn kleindochter tekenet zoiets voor 20 euro. Maar goed, we weten dat socialisten voor kindertekeningen graag veel geld geven. Bij ons, in Antwerpen, hadden we ooit ook een zekere rooie Janssens die 250.000 euro uitgaf voor een kindertekening die als nieuw “logo” moest dienen van de Koekestad.

  4. Die ouders van elders in Vlaanderen zouden hun kinderen beter thuishouden en zien dat ze geen belasting meer betalen voor zoiets, want dat wordt de volgende stap als de studenten niet meer komen, ze vervangen door immigranten, waarvoor echter belastingen moeten worden geheven op de inheemse bevolking, wat nu al bezig is. Let toch op ouders, jullie kinderen worden geisoleerd via corona, daarna zat gevoerd en bezwijken langzaamaan onder de druk, je hebt geen idee hoe ver dat systeem reeds is gevorderd, het verschilt niet veel meer van Brussel. Ik heb schrik dat ze jullie kinderen aids bezorgen, die universiteit is daar toonaangevend in en de multikul wordt aangemoedigd.
    (aids is niet meer zo erg, zeggen ze, je kan er gerust mee leven, als je dat begint te geloven ben je de klos)

  5. Doet mij een beetje denken aan het logo van Fortis zoveel jaar terug met het daarbij horende evangelie : in beweging , baanbrekend, vele culturen, respect …. mooie woorden maar ondertussen breken we het verleden af.

  6. Ik herken Leuven in dat logo helemaal niet, maar ja ik herken Leuven ook niet meer. Ik ben ongeveer 10 jaar geleden uit Leuven vertrokken maar was tijdens de jaar wisseling nog eens in de stad, mensen wat een ontgoocheling was dat. Louis zijn opvolger en zijn links groene vrienden zijn er een zooitje van aan het maken. Arm Leuven, arm Vlaanderen. Dat nieuwe logo kan even goed dienen voor een firma die snoepgoed of WC papier verkoopt dit is een eeuwen oude stad als Leuven onwaardig.

  7. Zelfs na heel veel moeite kan ik in dit logo niks terugvinden van wat het volgens “de stad” zou moeten voorstellen maar blijft het onpersoonlijk en eerder koud, preces een logo van/voor een bouwbedrijf…

  8. Kan iemand mij uitleggen hoe de enkele vlakken en lijnen
    in het nieuwe logo zich relateren aan wat de gemeente
    naar voor brengt als verdediging van het nieuwe logo.
    Dit nieuwe logo kun je zowat op alles en nog wat aanbrengen
    en er een verhaal bij verzinnen.
    En dat kost € 100.000,-?????
    Geld is goedkoop blijkbaar.

  9. Dat had ik voor een honderdste van de prijs ook in elkaar kunnen krijgen en er enkele mooie stads-zinnen rond weven!
    Pure nutteloze verkwisting dat artistiek een achteruitgang betekent!
    Wie steekt al dat geld in zijn zakken?

  10. Past werkelijk zeer goed bij het rode Leuven en idem gekleurde KUL (van kul en truut in pakjes) – arme Leive – bewijst dat het stadsbestuur te stoem es om oan een koei heur gat goan HOLA te roepe!

  11. past goed bij het rode Leuven en KUL (van kul en truut in pakjes) – arm Leive – newijdt dat het Leives stadbestuur te stoem is om oan een koei heur gat goan HOLA te roepe!

Plaats een reactie

Delen