Maggie De Block (Photonews)

Maggie De Block (Photonews)

Uncategorized

Open Vld vindt verlaging btw op energie “boerenbedrog”

Belga Press Agency

Open Vld, de partij van premier Alexander De Croo, blijft zich verzetten tegen een btw-verlaging op energie. “Je maakt een gat in de begroting van 2 miljard en dat zal je moeten vullen door de mensen waar je nu iets aan geeft, harder te belasten. Wij vinden dat boerenbedrog”, zei Kamerfractieleidster Maggie De Block donderdagmiddag aan Villa Politica.

De exploderende energieprijzen staan al een tijdje bovenaan de prioriteitenlijst van de federale regering. Een tijdelijke verlaging van de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent is één mogelijke oplossing, maar de liberale en groene coalitiepartners zijn het daar niet mee eens.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) moesten de verschillende pistes analyseren en kwamen deze week op de proppen met een ‘slimme verlaging van de btw’. Voor Van Peteghem houdt dat een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent in vanaf 1 februari. Daarna moet er een oplossing op lange termijn komen, in de vorm van een automatische daling van de btw van zodra de prijzen een bepaalde drempel overschrijden, of een budgettaire compensatie in de vorm van een aanpassing van de accijnzen. 

“Boerenbedrog”

De liberalen blijven zich echter verzetten tegen een btw-verlaging. “Boerenbedrog”, zei Open Vld-Kamerfractieleidster Maggie De Block donderdagmiddag in de marge van het wekelijks vragenuurtje in de Kamer aan Villa Politica. “Je maakt een gat in de begroting van 2 miljard en dat zal je moeten vullen door de mensen waar je nu iets aan geeft, harder te belasten.”

De liberale ex-minister wees ook op de situatie van zelfstandigen en ondernemers. Zij kunnen de btw op energiekosten aftrekken en zouden dus niet van de maatregel kunnen profiteren, terwijl ze achteraf mogelijk wel mee zouden opdraaien voor de kosten via een verhoging van de accijnzen. De Block is tot slot ook bezorgd over de duurtijd van de maatregel. “Het is koffiedik kijken of de prijzen op 1 juli lager zullen zijn. Wat doe je als ze dan nog hoger liggen?” 

De liberalen lanceren daarom een nieuw voorstel. Daarin wordt de btw ongemoeid gelaten, maar worden de federale bijzondere heffingen op de energiefactuur wel teruggebracht van ongeveer 70 euro per jaar naar 0. “We roepen de regio’s op om hetzelfde te doen met de regionale heffingen. De mensen gaan dat ongeveer even veel voelen als een btw-verlaging.”

Daarnaast wil Open Vld maatregelen treffen die de factuur op langere termijn betaalbaar houden. Het gaat dan onder meer om het aanmoedigen van isolatie en zonnepanelen. 

Premier Alexander De Croo echoode dat standpunt nadien tijdens het vragenuurtje. “Het probleem is acuut en we kijken naar pistes om het aan te pakken. Maar je mag van een regering verwachten dat ze meer doet dan alleen maar een pleister op de wonde leggen. Dit moet het moment zijn waarop ze beleid voert, bijvoorbeeld op vlak van duurzame toegang tot goedkopere, zelfgeproduceerde energie.” Het dossier staat morgen/vrijdag opnieuw op de agenda van het kernkabinet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

21 gedachten over “Open Vld vindt verlaging btw op energie “boerenbedrog””

  1. Wat een boerenbedrog is die maggie, er staan 4.6 miljoen gebouwen in België X 70€ = 322 miljoen € dat is wel 7 X minder als 2 miljard dat ze beweert dus boerenbedrog van maggie maar wel subsidies voor de diyanet en milli gurus moskeeën, 600 miljoen € jaarlijks aan de pers en nog eens 750 miljoen € extra voor 5 jaar om de kranten te promoten? Denkt die nu echt dat wij dommeriken zijn of dit het niveau van de open riool vld? Ge moet al echt een olifantenvel hebben om zulks te durven beweren.

  2. Een gat in de begroting van 2 miljard als men de btw verlaagd. Maar de krater die ze veroorzaakt hebben en nog steeds blijven veroorzaken door experimentele gifspuiten’gratis’te willen blijven doorduwen daar wordt niet over gesproken. Het zijn gewoon allemaal leugenaars en bandieten, deze hele niet-verkozen nepregering,buiten ermee.

  3. Het bedrog zit bij de regering die btw-inkomsten x4 ziet op energie, waarvoor de prijs de pan uit swingt (x4) en veel mensen in de problemen brengt. Dit past uiteraard in de strategie voor het terugbetalen van hun ongebreidelde verspilling de laatste jaren. Er bestaat een andere naam voor nl “diefstal”.

  4. Hoezo, de BTW verlaging moet gecompenseerd worden door andere belastingen te heffen ? Waar is de tijd dat de liberalen vonden dat de staat boven zijn stand leefde ? Er zijn nog heel wat besparingen die kunnen worden doorgevoerd zonder de bevolking te treffen. Het is duidelijk dat zo’n drastische ingreep niet van Vivaldi te verwachten valt.

  5. Het grote boerenbedrog is Open VLD – zorg er voor dat de kerncentrales open blijven en bouw nieuwe kern centrales dat is de oplossing; stop de dwaze ideen van de onvolwassen groene politici met hun windmolens en gas centrales. Vergeet niet dat voor idere MWatt geproduceerd door wind centrales het equivalent aan termische centrales moeten zijn. Dat is de hoofd reden waarom electriciteit zo duur geworden is.

  6. Zelfstandigen en ondernemers rekenen hun hogere energiekosten daar aan hun klanten ergo een btw-verlaging zou ten goede komen aan de eindgebruiker/-betaler en njet zeggen omdat de “middenstand” uit de boot zou vallen is een drogreden. Maggi zou toch beter moeten weten…
    Verder misschien x miljoenen minder uitgeven om collaborateurs uit Afghanistan op te halen en het half miljard EXTRA voor vreemdelingenverwenning terugvragen en de helft van de put is al gedempt. Wanneer de staat daarenboven de ondertussen geïnde extra btw-inkomsten op de uit de pan swingende energieprijzen ook nog aanwendt om de btw-verlaging te compenseren, zal er van het gemaakte “gat” niet veel meer overblijven…

  7. De natte dweil van een premier zal snel inbinden als Almaci er anders over denkt, en dat doet ze. Energie MOET duur blijven voor de geitenwollen sokkendragers, en hun wil uw wet voor CDnV en Open Bld aanhangsels van de regering!

  8. Zij vond ook dat Corona maar een griepje was, als arts zijnde dan nog! Daarmee is alles gezegd betreffende haar beperkt verstandelijk vermogen waarmee ze ondanks alles nog meer geld binnenrijft dan verstandige mensen die echt goed werk leveren en wel een meerwaarde zijn voor onze samenleving!

  9. Een put vul je nu eenmaal op door een nieuwe put te graven.
    Er zijn posten genoeg om op te besparen (subsidies aan bevriende pers, opvang vluchtelingen, klimaatagenda, enz.).
    Laat binnen deze context de oproep aangaande regionale heffingen er even buiten, het zijn de vivaldioten die de problemen hebben gecreëerd. Laat ook de politiekers van die partijen het gelag betalen.

  10. BTW,de beste tijd is weg.Voor de zelfstandigen,nu kunnen ze 21%aftrekken van hun BTW inkomsten dan wordt het 6%,maw,de zelfstandige zal 15%extra btw moeten betalen op zijn BTW inkomsten,reken maar uit.Er is geen geld tekort,energie zou zelfs gratis moeten zijn voor niet ondernemers personen.De miljarden die zoetzakken en co kosten en de transfers waar wallo-brux,laat dat geld aan de Vlamingen die ervoor werken,eigen volk eerst.Als NVA-er huldig ik deze leuze.

  11. Ah ja, de zelfstandigen recupereren de BTW op hun facturen. Dus of de BTW hoog of laag is, het maakt hen niet uit. Maar voor de gewone man en vrouw is het wél belangrijk. Daarom is de OVLD ertegen. Begrijpt nu iedereen het boerinnenbedrog van M. De Block en haar liberale vrienden ? We worden geregeerd door 4 democratische minderheden, onthoudt het aub.

  12. Enkel de kost van de gas (nog geen 50% van het factuurbedrag!) is x4 gegaan. Alle andere kosten zijn hieraan gelinkt. Deze kosten zouden kunnen gelijk blijven maar dat doen ze niet, en daar spreekt geen kat over.

  13. In alle talen zwijgt ze over het boerenbedrog van tinne van der straete, afgestudeerd als Afrikaniste en ons naar Afrikaanse toestanden brengt. Zij wil de btw op elektriciteit wel verlagen maar niet op die van gas. Kortom, van der straete wil ons TWEE keer btw laten betalen, eerst btw op gas waar ze vervuilende elektriciteit van gaat maken om dan nog eens btw op de elektriciteit gaat heffen dus we betalen TWEE keer btw voor EEN keer elektriciteit, dat is extreem links. Daarbovenop kot nog eens de heffing van de certificaten dus finaal zal de energie nog amper 1/4 van de factuur uit maken, de rest zijn extreem linkse verdoken taksen.

  14. Boerenbedrog is dat er wel een dotatie van 1 miljoen euro per jaar gegeven word aan albert van seksen coburg en dit jaarlijks, ook voor zijn andere kinderen. Van discriminatie gesproken, deze linkse regering neemt constant discriminatie in de mond maar doet zelf niets anders.

Plaats een reactie

Delen