Bart Somers (Photonews)

Bart Somers (Photonews)

Uncategorized

Open Vld wil sociale woning beperken in de tijd

Belga Press Agency

Open Vld wil dat mensen die arbeidsgeschikt zijn na negen jaar hun sociale woning moeten verlaten. Dat idee lanceert de partij bij monde van Vlaams viceminister-president Bart Somers in de De Morgen.

“In de praktijk is een sociale woning vaak voor het leven”, zegt Somers. “In ons voorstel heb je als arbeidsgeschikte huurder na negen jaar sowieso geen sociale woning meer. Maar gedurende die periode ga je wel intensief begeleid worden naar werk, meer inkomen en zelfredzaamheid. Als je na negen jaar nog steeds een sociale woning nodig hebt, is dat een nederlaag voor de maatschappij. Armoede is geen fataliteit.”

Volgens minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wordt er nu al negen jaar gecontroleerd of de huurder nog aan alle voorwaarden voldoet. 

Het Vlaams Huurdersplatform noemt het voorstel een “schijnoplossing” omdat je riskeert dat mensen die te weinig verdienen om op de private markt een plek te vinden dan opnieuw in de problemen geduwd worden. 

Oppositie en CD&V reageren kritisch

Oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren kritisch. “Vandaag worden sociale huurders na negen jaar al gecontroleerd op de hoogte van hun inkomen. Als dat inkomen nog steeds heel laag is, dan wordt hun contract verlengd. En dat is maar normaal”, zegt An Moerenhout. “De huurprijs op de private markt is drie maal zo hoog als op de sociale markt. Net vandaag werd bekend dat de private huurprijs in Vlaanderen alweer gestegen is, met gemiddeld 38 euro. De middelde huurprijs bedraagt vandaag 846 euro. Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na 9 jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede. Dat is onaanvaardbaar.”

Maxim Veys (Vooruit) spreekt over “nutteloze profilering”. “We hebben nu al bijna iedere luchtballon gehoord bij de Vlaamse regering”, zegt Veys. “170.000 mensen wachten op een betaalbare woning. Het is overduidelijk wat de enige oplossing is: meer en sneller sociale woningen bouwen en renoveren. De Vlaamse regering slaagt daar maar niet in. In Nederland zijn 29 procent van de woningen sociaal. In Frankrijk 18 procent. In Vlaanderen slechts 6 procent. Bouwen moet een prioriteit zijn, al de rest is nutteloze profilering.”

Ook CD&V, een coalitiepartner van Somers, is not amused. “De oplossing voor de lange wachtlijsten bij sociale woningen is om het geld dat hiervoor voorzien is, ook daadwerkelijk te gebruiken”, zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans. “We moeten ervoor zorgen dat er meer en sneller wordt gebouwd en dat we uit de huidige impasse geraken. Wie de woningen bouwt maakt niet uit, zolang de woningen terechtkomen bij de mensen die dit het meest nodig hebben. De toon die achter de recente voorstellen schuilt, als zou sociaal wonen een win-for-life zijn, polariseert en dat vind ik bijzonder kwalijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Open Vld wil sociale woning beperken in de tijd”

  1. Ongecontroleerde immigratie is recht evenredig met het aantal benodigde sociale woningen. Zoals meestal doet OVLD het omgekeerde van wat ze beloven! En dan maar klagen en zagen dat de armoede stijgt, iets waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn.

  2. controle op domiciliefraude en werkelijke aantal bewoners van sociale woningen
    controle op inkomens
    controle op buitenlandse eigendommen
    controle op kinderbijslag voor kinderen in het buitenland
    controle van ltoelagen voor echtgenotes van polygame migranten
    ………………………………………
    dragen zeker bij aan de verkorting van de bestaande wachtlijsten voor sociale woningen

  3. maggie de block zei enkele jaren geleden dat alle arbeidsongeschikten terug de werkvloer op moesten en wat gebeurde er toen, 125.000 weren op definitieve arbeidsongeschiktheid gezet, zo zie je maar waar liberalisering voor staat.

  4. Een sociale woning is sowieso a-sociaal voor wie zijn best doet.
    Zit op uw gat en ge krijgt er een huis bovenop. Werk de naad uit uw lijf en ge kunt alles zelf ophoesten en u nog blauw betalen aan belastingen bovendien.

  5. Hier in Zwijndrecht krijgen jonge mannen van moslim origine die op linkeroever

    een groot autobedrijf in tweedehandswagens uitbaten een sociale woning.

    Gezinnen die in armoede leven moeten 10 jaar wachten.

    Hier geld de regel ,wie veel geld heeft krijgt een sociale woning,

    wie in armoede leeft en geen geld heeft krijgt niets.

  6. Controle op buitenlandse eigendommen wordt zeer moeilijk met moslims, als je weet dat het leningsysteem er totaal anders uitziet dan bij ons. Daar blijft de bank eigendom van een pand totdat het is afbetaald door de zogenaamde “lener”. Met andere woorden ; deze bezit volgens het islamitisch recht geen eigendom : het is zijn bank die er eigenaar van is. Of de zoveelste toestand waarmee moslims onze huisvestingsmaatschappijen en de politiekers die ze bemannen voor schut zetten.

Plaats een reactie

Delen