Veiligheid en migratie worden opnieuw belangrijke verkiezingsthema’s

Paul Van Tigchelt heeft de eed afgelegd als nieuwe minister. Photonews

Uncategorized

Ophef over ‘manonvriendelijke’ uitspraken van demografe Soumaya Majdoub

Anton Schelfaut

Op sociaalnetwerksite Twitter is zaterdag ophef ontstaan over enkele ‘manonvriendelijke’ uitspraken van VUB-demografe Soumaya Majdoub in een interview met De Standaard. Daarin stelt de demografe dat klimaatverandering en overconsumptie het gevolg zijn van “masculiene ideologieën”. Onder meer arbeidseconoom Stijn Baert (UGent), N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel en Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) stellen de uitspraken van Majdoub aan de kaak.

In het vraaggesprek bepleit Majdoub een systeemshift die vertrekt vanuit het ecofeminisme. “Klimaatverandering en overconsumptie zijn het gevolg van masculiene ideolo­gieën”, meent ze. “De oplossing zullen we niet vinden in een mannelijke, technowetenschappe­lijke benadering.”

“Wereldwijd wordt 65 procent van al het werk verricht door vrouwen”, vervolgt Majdoub. “Voor 10 procent van de lonen. In de lage­lonenlanden wordt 60 tot 80 procent van al het geconsumeerde voedsel geproduceerd door vrouwen. Het ecofeminisme impliceert een gedekoloniseerde benadering.’

Daar horen volgens Majdoub ook herstelbetalingen bij. “Zeker! Dat is een voorwaarde als we de machtsverhoudingen willen corrigeren. De rijke landen moeten een échte prijs – dus met terugwerkende kracht – betalen aan de landen waar ze zo lang grondstoffen en hulpmiddelen hebben geroofd. Eerst moet er een level playing field zijn.”

Vogelvrij

Die ‘manonvriendelijke’ uitspraken schoten in het verkeerde keelgat bij arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). “Ik vraag me af wanneer het exact gebeurd is, dat de man vogelvrij verklaard is, en we beledigingen zoals deze, die we tegenover andere groepen nooit zouden aanvaarden, eerbaar zijn gaan vinden”, schrijft hij op Twitter.

“Het gaat echt de verkeerde kant uit”, vindt ook N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Maar troost u, er is nog een ergere groep voor die activistische feministen dan mannen: vrouwen die hun dogma’s niet volgen.”

Ook Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) uit op Twitter zijn ongenoegen over de uitspraken van Majdoub.“Een beetje à la Jeff Hoeyberghs dus, maar dan andersom”, schrijft hij. “Nu echter geen ophef, laat staan een veroordeling wegens ‘seksisme’.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

34 gedachten over “Ophef over ‘manonvriendelijke’ uitspraken van demografe Soumaya Majdoub”

  1. Vervang in deze tekst het woordje “man” door “vrouw” of “moslim” en je hebt een proces aan je been en wordt zwaarder gestraft dan een deelname aan een groepsverkrachting of plunderen tijdens een betoging. Maar in deze door vivaldi gestuurde justitie is weinig nog rechtvaardig en zeker al de rechters niet.

  2. iedereen heeft het recht om onzin uit te kramen . Maar gewoonlijk zijn dit soort poco onzinuitkraamsters de eersten die zwaar ” beledigd zijn als ze op hun nummer gezet worden of als een vent wat cafépraat uit zijn botten slaat .

  3. Die Majdoub is ’maboul’. Deze onzin wordt gepubliceerd in De Standaard – niet toevallig De Standaard – en toont het gebrek aan diepgravende journalistieke meerwaarde. De eerste de beste klant aan een worstenkraam krijgt een praatpeer onder de neus geduwd. Dit is onze kwaliteitspers ten voeten uit.

  4. De blanke (witte?) man wordt momenteel overladen met alle zonden van Israël. Mooi boekje hierover is dat van de Franse filosoof Pascal Bruckner: schuldig over de hele lijn. Zeker het lezen waard.
    Ik heb een vraagje voor de neo-feministen: waarom is het zo dat vooral in de ontwikkelingslanden de vrouwen inderdaad op het veld het meeste werk verrichten maar blijkbaar zonder veel welvaart te creëren, in tegenstelling tot de ontwikkelde landen waar de mannen traditioneel het ongezondste (mijnwerkers), het zwaarste (bijvoorbeeld in de bouw of als dokwerker) en onveiligste werk opgeknapt hebben?

  5. Kan de prof niet wat haat in Afghanistan gaan prediken. Hier is hate speach verboden. Ginder daarentegen gaan ze gezellig in een kringetje zitten rond madam om te luisteren wat ze zoal tegen de mannen heeft.

  6. Dus alle vervuilende technische uitvindingen zijn gebeurd door mannen? Dat kan. Laat ons dan alle techniek overboord gooien en terug in de natuur gaan leven. Een beetje zoals de ‘oude Belgen’, terug leven van de jacht en de visvangst. Dan kunnen vrouwen zoals Soumaya Majdoub vanuit die toestand duurzame, milieuvriendelijke technieken ontwikkelen. Komt zeker goed! Of we blijven gewoon leven één met de natuur. Dan kan Soumaya gaan jagen op een everzwijn of hert. Ik zal wel de barbecue doen nadat ze het beest heeft geslacht. Ja, ik ook wel onzin uitkramen.

  7. Herstel-betalingen?
    Als je het er niet kunt uithalen is het niks waard.
    In Congo lopen ze van mama België naar mama China.
    Beste, ga in Congo betogen tegen de commissies aan hun leiders
    Laffe trut die hier vanop haar beschermde stoel wat wil betogen.

    PS, het waren inderdaad vnl mannelijke beslissingen in het verleden.

  8. Dit toont goed aan hoezeer het feminisme, ooit een eerbare ideologie, door woke en extreemlinks gekaapt is. Feminisme pleit niet langer voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, maar heeft frontaal de aanval ingezet op blanke heteromannen en traditionele gezinsstructuren.

Plaats een reactie

Delen