Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

OVAM beschuldigt Demir van leugens in PFOS-dossier

Redactie PAL

De OVAM-top heeft in een brief aangegeven dat minister Demir in de onderzoekscommissie rond de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht niet steeds de waarheid gesproken heeft. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Demir ontkent op haar beurt de aantijgingen.

Er zit een serieuze haar in de boter tussen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en de Vlaamse afvalmaatschappij (OVAM). Beide partijen wijzen elkaar namelijk met de vinger in het dossier omtrent de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht.

Maandag wees Demir er in de onderzoekscommissie op dat OVAM niet tijdig alle nodige informatie zou hebben overgemaakt aan haar kabinet. Ze legde daarbij duidelijk de schuld bij OVAM zelf door te stellen dat “er inschattingsfouten gemaakt zijn.” Daarbij gaf ze ook aan niet te begrijpen waarom OVAM in 2017 geen bijkomende onderzoeken gedaan heeft en waarom er niet over de vervuiling werd gecommuniceerd op het ogenblik dat men er weet van had.

OVAM schiet terug

Die verwijten laat OVAM niet zomaar aan zich voorbijgaan. Op haar beurt reageert de directie in een brief van maar liefst 6 bladzijden lang. Daarin geeft OVAM aan, zij het niet in zoveel woorden, dat Demir gelogen zou hebben in de onderzoekscommissie. “De verklaringen van de minister zijn volstrekt zonder enige feitelijke grondslag. De OVAM-delegatie dient het standpunt van de minister dan ook formeel en onder alle voorbehoud te betwisten.”, aldus de directie. Daarnaast wordt ook aangegeven dat men nooit een rapport zou achtergehouden hebben, wijzend op het onderzoeksrapport van toxicoloog Jan Tytgat over de gezondheidsimpact van PFOS. “De minister kreeg dit rapport nog dezelfde dag waarop ze het vroeg.”, stelt OVAM.

Ook legt OVAM de schuld bij de vorige Vlaamse regering. Zij zouden toen namelijk de beslissingen genomen hebben om niet over de vervuiling te communiceren. “Geconfronteerd met deze politieke beslissing nam OVAM de houding aan, naar alle zorgvuldigheid, om evenmin ambtshalve bijkomende onderzoeken uit te voeren.”

Voogdijminister

Dat de sfeer niet goed zit tussen minister Demir en OVAM is met andere woorden een understatement. Dat is opvallend, daar OVAM een administratie is die zich onder de hoede van Demir bevindt. Toch neemt ze geen woord terug. “De stelling dat ik zelf om een onderzoekscommissie vroeg om die vervolgens voor te liegen, is amusant mocht ze niet zo droevig zijn.”, aldus de minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen