premier De Croo en viroloog Van Gucht tijdens de perconferentie (Belga)

Uncategorized

Overlegcomité beslist: Voorlopig geen extra maatregelen

Wannes Neukermans

Op de persconferentie na het eerste Overlegcomité van 2022 verklaarde premier Alexander De Croo geen extra maatregelen te nemen tegen het coronavirus. Versoepelingen komen er ook niet. “We kiezen voor het pad van voorzichtigheid”, aldus De Croo. Viroloog Steven Van Gucht gaf extra uitleg over de epidemiologische situatie.

De Croo klonk tijdens de persconferentie van donderdag 6 januari optimistisch over de situatie: “Ik ben ervan overtuigd dat we met veerkracht en vertrouwen ver kunnen geraken. Het is zeer duidelijk dat we komende weken en maanden nog moeilijke momenten zullen hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat als we positieve krachten bundelen, we bijzonder veel aankunnen”, aldus de Vld-premier.

“Vandaag heeft het Overlegcomité gekeken naar evolutie van de omikronvariant. Ik vond het belangrijk om daarover uitgebreid te praten met de experten, een goede wisselwerking tussen beleid en wetenschap is belangrijk. Een nieuw jaar is een moment van goede voornemens, kijken wat we goed gedaan hebben het voorbije jaar, maar ook de ogen niet sluiten voor wat we beter kunnen doen en waar we lessen kunnen uittrekken”, aldus de premier. Hij nodigde viroloog Steven Van Gucht van de Gems uit om aan te schuiven bij de persconferentie. Zijn Franstalige collega, Yves Van Laethem, was afwezig wegens ziekte.

Vijfde golf begonnen

Van Gucht gaf een update over de huidige situatie: “De vijfde golf is begonnen, het weekgemiddelde met besmettingen is met 82 procent gestegen tot bijna 12.000 besmettingen per dag. Maar de evolutie van de laatste dagen is nog belangrijker. Maandag en dinsdag hebben we recordwaarden opgenomen met geregistreerde besmettingen. Maandag 27.000, dinsdag zullen we afkloppen tussen 28.000 en 29.000. Waarden die we eerder nog niet hebben geregistreerd, waarschijnlijk door de feesten en door de omikronvariant, die ruimschoots dominant is.”

De viroloog verwacht dat de piek van besmettingen ergens half januari bereikt zal zijn. “De ziekenhuisopnames zijn jammer genoeg ook beginnen stijgen. Een weel geleden hadden we 130-tal opnames per dag, nu 170 en het ziet er naar uit dat het nog verder zal stijgen. We verwachten de piek in het aantal opnames wat later, eerder eind januari. Tussen de 400 tot misschien wel 1.000 per dag, het gaat natuurlijke om algemene ziekenhuisopnames.” Hij wijst dan ook op het belang van de boosterprik, die in de strijd tegen omikron zou helpen: “Met een boosterprik is er 60 tot 70 procent betere bescherming. We zien dat die mensen drie keer minder besmet worden.” Wel is het belangrijk om er op te wijzen dat die beschermingsgraad fors kan afnemen na verloop van tijd. Om de viruscirculatie te beperken raadt hij dan ook aan om de contacten te beperken. “Blijf tot tien dagen na een hoogrisicocontact uiterst voorzichtig. Werk zoveel mogelijk van thuis uit, en neem de booster’”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Overlegcomité beslist: Voorlopig geen extra maatregelen”

  1. Influencers bouwen feestje op vlucht naar Mexico, maar geen enkele maatschappij wil “idioten” terugvliegen. In Canada heeft men politiekers, hier een grote bende ruziemakers…

Plaats een reactie

Delen