Uncategorized

Paul Magnette: “Geef gemiddelde inkomens energiecheque van 200 euro”

Redactie PAL

PS-voorzitter Paul Magnette pleit in een interview met de Waalse zender RTL om gezinnen met een gemiddeld inkomen een cheque van 200 euro te geven. Een tijdelijke btw-verlaging is volgens hem geen optie, omdat hoge inkomens daar ook van zouden profiteren.

Gisteren kwam minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) met het idee om de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21% naar 6%. Dat zou ervoor moeten zorgen dat het gemiddeld Belgisch gezin haar energiefactuur opnieuw kan betalen, nadat de energieprijzen de afgelopen maanden de pan uit swingen.

Die maatregel zou er komen naast de eerdere verlenging van het sociaal tarief. Die verlenging maakt energie betaalbaarder voor mensen met een laag inkomen. “Hierdoor betalen deze gezinnen 50% minder voor elektriciteit en bijna 75% minder voor gas.” Daarnaast kreeg 1 gezin op 5 een cheque van 80 euro.

“Rijken profiteren”

Volgens Magnette is de verlenging van het sociaal tarief al een belangrijke stap, maar helpt ze mensen met een gemiddeld inkomen niet. Dat zorgt er volgens Magnette voor dat “er dringend bijkomende maatregelen genomen moeten worden, want de energieprijzen zijn niet draagbaar.”

Daarom vraagt Magnette dat de Federale Regering vlug in actie schiet. “Dat zou door een verlaging van de btw van 21% naar 6% kunnen zijn. Ik ben erg blij te horen dat de minister van Financiën, die geen voorstander was, bereid zou zijn deze maatregel te nemen. Het voordeel is dat het eenvoudig en snel is. Het nadeel is dat het de rijkste mensen zijn die het meest profiteren, omdat zij de meeste elektriciteit verbruiken.”

Cheques uitdelen

Een betere oplossing is volgens de PS-voorzitter om cheques van 200 euro uit te delen aan gezinnen met een gemiddeld inkomen. Concreet gaat het dan om gezinnen waarin men minder dan 3500 euro bruto per persoon verdient. “We zouden het aan iedereen geven, maar niet aan de rijkste 10 of 20% van de bevolking. Alle mensen met een gemiddeld inkomen moeten een cheque van 200 euro kunnen krijgen. Omdat de stijging van de energieprijzen hoger is dan in oktober was voorspeld.” Ten slotte zegt Magnette dat dit bedrag best onmiddellijk van de factuur wordt afgetrokken, in plaats van effectief een bedrag te storten aan die mensen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




16 gedachten over “Paul Magnette: “Geef gemiddelde inkomens energiecheque van 200 euro””

  1. Goed plan, ware het niet dat zij die een vennootschap hebben en zichzelf een superlaag loon uitkeren , maar wel gratis wonen,verwarmen,autorijden enz tegen een belachelijk Voordeel in natura, mee aan de prijzentafel zitten.
    Politiekers, ze zullen of willen het nooit leren….

  2. Nu kissebissen over het nut van BTW-verlaging omdat de rijken mee zouden profiteren laat de minder bedeelden in de kou staan.
    Elkaars snoepjes weggraaien is voor vivaldioten verkieslijker.

  3. Ook al is er iets te zeggen voor de redenering van niet in % te werken maar met inkomensgrenzen is dit weer maar eens een verdoken subsiedie naar Wallonië. Daar is het dit Walgelijke heerschap om te doen.
    Eerlijkste is ACCIJNZEN naar omlaag, maar daar hoor je geen poliZieker van praten!

  4. Bende rode en groene prutsers, eerst hebben jullie alles om zeep geholpen, want wind en zon waren toch gratis, en nu het onbetaalbaar geworden is, stelt Magnette voor om een erergiecheque te geven van 200 €. Hoe gaat die omhooggevallen Waal dat betalen, ze liggen in Wallonië nu al jaren aan het Vlaamse infuus.

  5. 3500 euro bruto per persoon,dat zijn rijke mensen.Dat een communist de Vlamingen wil treffen is geweten,er zijn meer Vlamingen dan arme walen en dit zou een verdoken transfert kunnen zijn.Hoog tijd voor een verdoorgedreven confederalisme,dan kunnen de walen de electriciteit gratis geven met hun op steenkool gestookte centrales.Werk aan de winkel en gratis electriciteit.

  6. Misschien moeten alle Vlaamse zelfstandigen hun maatschappelijke zetel verhuizen naar het buitenland en zich een wedde uitkeren waarmee ze als “mindertegoeden” mee kunnen profiteren van de linkse maatregelen.

  7. Boerenbedrog. Of gaat Magnette iedere maand zo’n cheque geven ? De voorschotten voor elektriciteit en gas samen bedragen al enkele maanden 500 EUR per maand in plaats van 200 EUR voordien.
    Magnette zou beter het probleem bij de wortel aanpakken. De energie-producenten steken woekerwinsten in hun zak. Met als gevolg dat alle andere prijzen ook omhoog gaan omwille van de energie-verrekening. De burger betaalt er al zijn spaarcenten aan en ontbeert al jaren de intresten dank zij Europa. Het is ook Europa dat door de emissierechten op fossiele brandstoffen mee aan de basis ligt van deze hoge prijzen. Samengevat: Europa int emissierechten én Belgie int BTW op al die hoge energiekosten. En dan zegt Magnette dat hij de BTW niet wil verlagen omdat het de rijken rijker maakt. Neen de schatkist wordt rijker: 21- 6% = 15% netto op elke faktuur van 500 EUR per maand voor elke Belg.

  8. Het beleid in dit land dat discriminatie verwerpt doet zelf niets anders dan discrimineren, en ja, de rijkere onder ons betalen ook meer belastingen en zorgen ook voor werk. Een zeer discriminerende uitspraak van deze sos, iedereen gelijk voor de wet maar het beleid in dit land discrimineert zelf volop.

  9. Tis weer van dattum. In plaats van naar het algemeen belang te kijken zijn PS Ecolo/Groen en hun uiterst (s)linkse OVLD familieleden van het 7e knoopsgat, De Croo, Rutten en Somers, aan het bekijken hoe ze hun kiesvee kunnen plezieren en van mekaar afsnoepen.
    Hoogst problematisch en zeer verontrustend is echter, waar zitten en zaten de Raad van State en het Grondwettelijk Hof in deze aangelegenheid ? De bestaansredenen en Core business van die instituten zijn toch motivering, gelijkheid en proportionaliteit.
    Hoe motiveer je het luxe tarief van 21% op levensnoodzakelijke producten zoals gas en elektriciteit? Qua gelijkheid en proportionaliteit zit het ook behoorlijk scheef als je die 21% vergelijkt met 12% op vervuilende steenkool en al helemaal met 0,0% op kerosine voor vliegtuigen. Een mooier voorbeeld van averechtse motivering gelijkheid en proportionaliteit kan bijna niet.
    Welke politieker of politieke partij wil dit aanhangig maken bij de RVS en/of GH ?

  10. Energie is een basisbehoefte en die worden belast aan 6% ( er zitten trouwens meer niet zo’n echte basisbehoeften in de index) punt amen uit.
    Een correctie van deze scheve situatie zou natuurlijk een hap uit de inkomsten zijn (zeker nu die door de hoge prijzen meer dan verdubbeld zijn) dus hoeft het niet te verbazen dat de ganse vivaldi-regenboog naast de kwestie blijft bazelen en zich uitput in het zoeken naar uitvluchten.
    Trouwens : er werd bij het terughalen van ex-afghaansse vakantiegangers en collaborateurs niet naar de impact op de (zeer slechte) staatskas gekeken, net zo min als bij het toekennen van een HALF MILJARD EXTRA voor de opvang van gelukszoekers!!!

  11. Een cheque van 200 € per persoon ? en van waar komt dat geld ? van de belastingbetaler , dus gewoon van diezelfde personen . Maar dan moet er wel 250 € ( minstens ) aan belastingen geïnd worden om de ambtenaren die dit moeten regelen te betalen . BTW verlaging is ook zo iets : het doet niks aan de kostprijs van energie , het zorgt voor minder belastingsinkomsten , die dus elders moeten gehaald worden . Het enige wat helpt : de produktie van energie goedkoop houden , ,in plaats van om dogmatische redenen en poltieke onverantwoordelijkheid onbetaalbaar te maken .

Plaats een reactie

Delen