Dave De Kock en slachtoffer Dean. Foto Belga.

Dave De Kock en slachtoffer Dean. Foto Belga.

Uncategorized

Peutermoordenaar De Kock verzet zich tegen overlevering aan België

Ruben Notteboom

Dave De Kock, de peutermoordenaar die de 4-jarige Dean Verberckmoes zaterdag achterliet in het Nederlandse duingebied, verzet zich tegen zijn overlevering aan België.

Dave De Kock zal in België berecht worden voor ontvoering en de dood van Dean Verberckmoes, een 4-jarige peuter. Hij verzet zich hier echter tegen en wil niet terugkeren naar België.

De Kock verzet zich

De zaak zorgt voor veel emoties in ons land. De Kock werd in 2008 namelijk veroordeeld voor de dood van een andere peuter. Dat hij nu opnieuw een kind kon vermoorden, zorgt voor veel onbegrip.

Het doet denken aan de zaak rond Julie Van Espen die vermoord werd door Steve Bakelmans, die ook al veroordeeld werd voor verkrachting. Het debat rond re-integratie van bepaalde criminelen en recidivegevaar leeft door deze twee zaken opnieuw in de maatschappij.

OM bekijkt overlevering

Nederland is wel van plan hem uit te leveren. “De Belgische autoriteiten hebben gisteren door middel van een Europees Arrestatiebevel (EAB) Nederland verzocht om de overlevering van een 34-jarige man met de Belgische nationaliteit die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van een vier jaar oud jongetje. Vanmiddag is de man voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam die de man heeft aangehouden en in overleveringsdetentie heeft geplaatst,” staat te lezen in een nieuwsbericht van het OM.

“Met deze voorgeleiding is in feite de overleveringsprocedure gestart. Volgende week vrijdag 28 januari zal de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank de beslissing van de officier van justitie toetsen. De rechtbank zal dan beslissen of de man in overleveringsdetentie blijft. De man heeft niet ingestemd met de overlevering naar België. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam zal beslissen of de overlevering wordt toegestaan. Die zitting is binnen 60 dagen. Tot die tijd blijft de man in overleveringsdetentie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

13 gedachten over “Peutermoordenaar De Kock verzet zich tegen overlevering aan België”

  1. Z’on monsters verdien de doodstraf. De echte. Die bestaat niet meer. Jammer genoeg. Dan zie je hoe zo’n monster nog veel praat heeft en denkt te mogen kiezen waar hij berecht wordt. Ongelofelijk!

  2. Hij had levenslang moeten krijgen voor die eerste moord! Hij was misschien onder invloed van drugs.Mensen die drugs nemen moeten opgesloten worden!!! Ik kan het gewoon niet meer vatten.Waar gaat dit naartoe? Veel jonge kinderen worden van kleins verwend , krijgen geen normen en waarden meer mee.Ik ben 46.Ben naar een katholieke school geweest in de jaren ’80.Wij kregen soms een oorveeg, soms onterecht.Waren ook dikkenekken van leraars bij maar we spaarden toen ook nog.Spaarboekje op school.Wij konden nog ravotten etc.Ge kunt natuurlijk niet alles op de jeugd steken.Ik ben voorstander om geweld van het scherm te bannen.Ik keek liever naar de IQ kwis met Van Molle maar mijn vader zag liever actie etc.Ik was daar als kind heel gevoelig voor.Veel steun aan de nabestaanden.

  3. Men spreekt van doden maar het is gruwelijker. De man heeft een weerloos kind doodgemarteld voor zijn plezier. Ons strafsysteem is strenger dan het Nederlandse. Vandaar dat hij zich tegen de uitlevering verzet. Maar dan nog zal de straf onvoldoende zijn. Dergelijke misdadigers moeten harder worden aangepakt. Veel harder.

  4. Welke volksvertegenwoordiger stemt een wet waarbij een moordenaar kan bepalen of hij wordt uitgeleverd of niet ? En wetten waarbij nog andere rechten worden gewaarborgd.
    Dat zijn geen “volks”-vertegenwoordigers maar moordenaars-vertegenwoordigers. Sorry.

Plaats een reactie

Delen