Bruinkoolmijn Turow - Anna Uciechowska

Uncategorized

Polen krijgt boete voor openhouden bruinkoolmijn

Wannes Neukermans

Polen weigert de bruinkoolmijn van Turow, vlakbij de grens met Tsjechië, te sluiten. Daarom legde het Europees Hof van Justitie een dwangsom op. Het verschuldigde bedrag zal de Europese Commissie aftrekken van de Europese subsidies die voor Polen bestemd zijn. Dat maakte een woordvoerder woensdag bekend.

In september besliste het Hof dat Polen een dagelijkse dwangsom van 500.000 euro moest betalen. Eerder had het de Poolse autoriteiten bevolen onmiddellijk te stoppen met de bruinkoolontginning in Turow. Die zou namelijk een mogelijk negatief effect hebben op het grondwaterpeil, milieu en volksgezondheid in buurland Tsjechië. Dat land stapte naar het Hof nadat de Polen beslisten de concessie van de mijn met zes jaar te verlengen.

Dwangsommen van tientallen miljoenen

Tot op de dag van vandaag gaf het land geen gevolg aan het bevel om de ontginning te stoppen. Dinsdag verstreek ook de eerste deadline voor het betalen van de eerste dwangsommen. Op 10 november had de Commissie Warschau namelijk een betalingsbevel gestuurd, die betrekking had op de periode van 20 september – de dag van de beslissing van het Hof – tot 19 oktober. Nu Polen de deadline gemist heeft, zal de Commissie het verschuldigde bedrag – alles samen 15 miljoen euro – aftrekken van de Europese subsidies voor Polen. Dat is een gekende procedure.

De dwangsommen lopen intussen verder op: Warschau mag zich aan nieuwe betalingsbevelen verwachten. Bovendien is Polen door het Hof ook veroordeeld omdat het de rechterlijke macht ondermijnt. In die zaak werd een dwangsom van 1 miljoen euro per dag uitgesproken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Polen krijgt boete voor openhouden bruinkoolmijn”

  1. En Duitsland niet? Bruinkool is in Duitsland even vervuilend als in Polen. Dus moet Polen naar de rechter stappen om Duitse bruinkoolmijnen te laten sluiten Of Nederland. Dit Europa is een farce geworden. Een circus met een stel uitgebluste clowns op een aftands podium die hun oude gloriedagen proberen te herbeleven. En de propaganda pers stapt gretig mee in het verhaal in de hoop dat nog iets van de oude schittering op hen afstraalt. Bepaald zielig.

  2. En in Duitsland dan…….?
    Duitsland op de goede weg met de energietransitie? In Lützerath, vlak over de Nederlandse grens, denken ze daar anders over. Voor de winning van bruinkool wordt het landschap er omgeploegd, hele dorpen moeten verdwijnen. (Info AD news 08/11/21)

    Europa de pot op !

  3. Hopelijk toont Polen hun opgestoken middenvinger naar dat betweterig “Hof”. Trouwens, Polen is een autonome Natiestaat, waarom steekt de bemoeizieke Eurocratische Dictatuur dan hun lange neus in andermans’ zaken ? Hoogste tijd om de vleugels van dat “Hof” te knippen.

  4. deze EU is uit elkaar aan het vallen,.De EEG was fantastisch,de Euro is te verdedigen,van de soevereiniteit van een land moeten ze afblijven of we stevenen af op WO III,Oekraïne kan de lont zijn of is de lont.De moslims wachten geduldig af,ze hebben verstand van oorlog voeren,vooral guerilla oorlog.Hun leger staat paraat

  5. Hypocrieter kan het niet! En dit terwijl China, India, VS en Australië verantwoordelijk zijn voor 75% van de co2 uitstoot door bruin en steenkool. Zolang de Timmermans en de Von der Leyens het voor het zeggen hebben en het paardenbril beleid voortzetten in de EU, zullen de landen binnen de EU alleen maar verarmen, terwijl de co2 uitstoot op wereldschaal niet zal verminderen, maar vergroten.

  6. Volgen Liesje moet je dan maar volledig naar de pijpen dansen van diegene die je wat geld toestopt. Als ze morgen dus dicteren : gelieve massaal zelfmoord te plegen dan kun je dat best doen. Ik dacht dat slavernij was afgeschaft. Veel westerse dictators hebben blijkbaar heimwee naar vervlogen tijden en beschouwen oost-europeanen nog altijd als untermenschen.

Plaats een reactie

Delen